Srijeda, 23. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nisu samo štikle problem: Ovo su najlošije cipele za ženske noge

Sigurno ćete se iznenaditi kad vidite koje modele obuće ne valja nositi, a ipak to radimo svaki dan. Ipak, ponekad nije kriva cipela koliko smo zapravo krive mi. 

Jeste li znali da mnoge od nas nose zapravo premale cipele, ili cipele koje su totalno neudobne a ipak ne želimo odustati od njih? Puno toga može ugroziti naše zdravlje, zbog toga je vrlo važno odabrati prave cipele.

Jako visoke pete

Jako visoke potpetice uzrokuju stvaranje bolnih zadebljanja na petama jer pritišću područje između Ahilove tetive i vrha petne kosti. Tada se stvara poremećaj, Haglundov sindrom, koji nastaje kad noga nije dobro sjela u obuću. Javljaju se žuljevi, upala tkiva među zglobovima i snažna bol u Ahilovoj tetivi. Iako led može pomoći smanjenju boli, moguć je nastanak i koštanih izbočina koje su nažalost trajne. Osim toga, štikle stopalo stavljaju u neprirodan položaj, a težina se prebacuje na područje na tabanu ispod palca, piše Miss7.hr

Zato je važno da ne nosite često visoke pete. Ako baš ne možete bez štikli, onda nosite one s što manjom potpeticom.

Tanke potpetice

Iako su sve štikle štetne, one s posebnom tankom potpeticom su još više. Sva se težina fokusira na jednu tačku. Zbog toga su jako nestabilne, i vrlo je moguće da ćete u nekom trenutku zapeti i pasti. Kako bi to izbjegle, izaberite deblje potpetice.

Cipele s platformom

Dok nosiš cipelu na platfomu, tvoje se stopalo pokušava saviti u određeni položaj. Iako se i dalje ne preporučuju, bolji su izbor ravnije i izjednačenije platforme.

Cipele na špic

Prije su bile puno popularnije, ali su se ponovo vratile na velika vrata. Problem je što cipele na špic stisnu cijeli prednji dio stopala. Što može dovesti do upale živca, žuljeva i drugih problema. Čak se mogu pojaviti i modrice ispod nokta.

Zbog velikog pritiska na prste, sve cipele sa visokom petom mogu uzrokovati deformaciju nožnih prstiju poput kurijeg oka ili njihovog nenormalnog savijanja, a ponekad je jedino rješenje operacija.

Japanke

Iako su kod velikog broja žena must-have ljeti, ni one nisu dobre za ženske noge. Japanke nude jako malo zaštite za stopala. One uzrokuju bolest donjeg dijela petne kosti poznate pod imenom “petni trn” koja nastaje kao posljedica oštećenja plantarne fascije odnosno tankoga vezivnog tkiva.

Ako baš volite nositi japanke, kupite one s pojačanim đonom.

Baletanke

Baletanke ne daju nikakvu potporu stopalu. Problem možete riješiti ako stavite uloške za stopalo. Na taj način ćete osigurati potporu i smanjiti pritisak na osjetljivim područjima.

Pogrešan broj obuće

Možda i ne znate, a uporno kupujete cipele pogrešne veličine. U tom slučaju se javljaju žuljevi, zadebljanje kože pa čak i kurije oči.

Savjet plus, izmjerite svoju nogu, na taj način ćete biti sigurne koji je vaš pravi broj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje