Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Niste sigurni je li jeftiniji test za trudnoću pouzdan? Evo šta stoji iza cijene

Preuzmite sliku

Kada pokušavate zatrudnjeti ili mislite da vam se to možda dogodilo, u apoteci ili drogeriji biste mogli ostaviti pravo malo bogatstvo kupujući testove za trudnoću. Niste sigurni je li obični pouzdan kao i digitalni koji je uglavnom skuplji? Evo prave istine o tome koliku ulogu igra cijena.

Testovi za trudnoću koji se nalaze na tržištu moraju imati odobrenje. To znači da su legalni i uglavnom svi jednako pouzdani, čak i oni najjeftiniji.

Prema tome, odlučite li izdvojiti dvadesetak maraka, rezultat će, ako je pravo vrijeme za testiranje, biti isti. Razlikovati se može samo način upotrebe. Jeftinije testove za trudnoću u pravilu je malo nezgodnije napraviti.

Postoje štapići koji se drže pod mlazom mokraće nekoliko sekundi na označenom mjestu. Mogu se kupiti oni koji se umoče u urin do označene crte, ali i trakice na koje se plastičnom špatulom može staviti nekoliko kapi urina.

Naime, testovi za trudnoću detektiraju razine hCG-a, hormona koji tijelo proizvodi ako ste trudni, a koji se nalazi u urinu u ranoj fazi trudnoće.

Svaki test rezultat će u pravilu otkriti kroz minutu do dvije, a on može biti netačan ako niste pravilno slijedili upute ili ako je prošao rok valjanost testa. Također, važno je imati na umu da niti jedan test nije sto posto pouzdan.

Test za trudnoću najbolje je napraviti nakon izostanka menstruacije kada će razina hCG-a biti u porastu, savjet je stručnjaka.

Na pakiranju možete pronaći podatak koliku razinu hCG-a test može otkriti. Što je brojka manja, test je osjetljiviji. Neki testovi obećavaju manje od 25mUl/ml3, dok većina ipak navodi 50mUl/ml3.

Prema tome, cijena nije uvijek dobar indikator osjetljivosti. Pozitivan rezultat na jeftinom testu jednako je vrijedan kao i onaj na skupom. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,