Nedjelja, 23. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Niste se naspavali: Umor možete pobijediti s ovim trikovima

Pobudili ste se nervozni. Niste se dovoljno naspavali, i već znate da će ovaj dan biti loš. Niste jedini, mnogim osobama tako počinje dan.

Kad ljudi koji pate od nesanice dođu kod doktorice Sandi Mann, obično očekuju da će ih ona, kao specijalista za san, naučiti kako da spavaju osam sati svake noći. Umjesto toga, ona im radije pokazuje kako da prežive dan kada ne odspavaju osam sati, prenosi 24sata.hr

“Neki odu i pronađu nekog drugog, ali oni koji ostanu sa mnom uglavnom imaju koristi. Vrijedna vještina je znati kako da se nosite sa nedovoljno sna. Jednom kad naučite kako, nećete se toliko brinuti da li ćete se napsavati ili ne, a obrasci spavanja će brzo početi da se stabilizuju”, kaže ona.

Većina osoba kad se tako probudi osjeća umor, koji je popraćen lošim raspoloženjem. Pored toga, nedovoljan san je povezan s kognitivnim ošetećenjima, viškom kilograma, rizikom od dijabetesa i slabim imunitetom.

Ako želite sve to izbjeći, pročitajte nekoliko savjeta dr. Mann kako da preživite dan nakon loše noći.

Ne započinjite dan sa kafom

Svi znamo da kafoljubci dan započinju s kafom, nikako drugačije. Nakon buđenja se istuširajte, zatim doručkujte a tek onda napravite kafu. Odložite jutarnju kafu za između 10 i 11 sati kad osjetite da vam energija pada.

Izađite napolje

Prirodno svjetlo će vam pomoći da se probudite tako što će vaši cirkulacioni ritmovi ući u dnevni režim.

Zdravo se hranite

Hranite se zdravo, sa što manje šećera koji će vas brzo “dići” ali još brže “spustiti”.

Uradite prvo ono najteže

Dok vam je koncentracija na najvišem nivou uradite sve što je bitno za taj dan. Jutro je uvijek najproduktivniji dio dana.

 • Osvježavajuća žvaka od mentola

  Rezultati jednog istraživanja iz 2002. godine pokazali su da žvakaća guma može smanjiti pospanost vjerovatno zato što pojačava moždanu aktivnost.

  Odmorite 10 do 20 minuta

  Ako imate vremena, odvojite 10 do 20 minuta poslijepodne kako bi se odmorili. Nemojte spavati, samo odmarajte i napunite baterije.

  Krećite se

  Iskoristite jutro za brzu šetnju, ili kad god osjetite da će vas umor savladati.

  Nikada nemojte reagovati na prvu

  Nedostatak sna čini da budemo osjetljiviji i emotivniji, pa zbog toga razmislite dva puta prije nego što nešto uradite ili kažete.

  Večernji boost

  Zdrava večera, šetnja ili brzo hodanje. Neka tako završi vaš dan.

  Potražite pomoć

  Ako patite od ozbiljnijih poremećaja spavanja, ili jednostavno ne znate kako da sami izađete s tim problemom na kraju, potražite stručnu pomoć. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,