Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Niste obavezni ovih 10 osoba da pozovete na vjenčanje

Jedan od najvažnijih dana u životu je svakako dan vjenčanja kada stajete na “ludi kamen” sa osobom koju ste odabrali za bračnog partnera. Kako bi ovaj dan ostao u najljepšem sjećanju, veoma je bitno da ga na vrijeme isplanirate do detalja.

Osim izbora mjesta za slavlje, muzike, gastro specijaliteta i svečane garderobe, ono što muči mnoge mladence je pravljenje spiska gostiju. Obično se u odabir zvanica miješaju roditelji budućih mladenaca, te je danas veoma teško uskladiti sopstvene želje i želje familije. U nastavku vam otkrivamo 10 osoba koje ne morate da pozovete na svoje vjenčanje.

Kolege

Samo zato što ste razgovarali o planovima za svoje vjenčanje sa ljudima sa posla ne znači da ste dužni da ih pozovete na svadbu. Posebno ukoliko se ne viđate sa njima u gradu, odnosno van kancelarije. Ukoliko vam je neprijatno da im ne uputite pozivnicu, razmislite o ovome: ukoliko biste sutra napustili kompaniju, da li biste i dalje bili u kontaktu sa njima? Ako je odgovor “ne”, onda oni zaista ne moraju da budu dio vašeg slavlja! Naravno, uvijek možete da donesete piće i hranu na posao i na taj način obilježite svoje vjenčanje.

Prijatelje sa kojim se niste vidjeli/razgovarali godinama

Ljudi odrastaju i često im se životni putevi razilaze. Ali to ne znači da je svadba prilika da obnovite svoja prijateljstva sa ljudima koje doslovno niste vidjeli godinama. Možda ćete u jednom trenutku poželjeti da pozovete svoje drugarice iz srednje škole, ali je prilično nemoguće da se opustite i zabavite sa ljudima koji su, na neki način, otuđeni danas od vas, i sa kojima dug niz godina ne dijelite svoje životne izazove, probleme i sreću.

 • Prijatelje svojih roditelja

  Ukoliko vaši roditelji plaćaju vjenčanje, vjerovatno će pokušati da ubace nekoliko svojih prijatelja na listu. Iako su oni sigurno veoma uzbuđeni i žele da sa svojim bliskim prijateljima podijele sreću, nemojte dozvoliti da vam nameću prijatelje. Sasvim je uredu da izaberu nekoliko najbližih prijatelja, koje i vi odlično poznajete, ali ne i svoje kolege. Zapamtite, ovo je vaše vjenčanje, a ne njihovo!

  Svoje komšije

  Samo zato što se svakog jutra pozdravljate sa komšijama, ne znači da bi trebalo da osjećate krivicu što ih ne zovete na svoje vjenčanje. Iako je preporučivo da pozovete najbližu osobu iz komšiluka, koja vas je možda čuvala dok ste bili djeca, svi ostali jednostavno ne moraju da budu vaše zvanice.

  Bilo koju osobu koja vas je zvala na svoje vjenčanje

  Ukoliko vas je neko ranije zvao na vjenčanje, ne morate da uzvraćate poziv. Iako je možda čudno da ih ne pozovete, razmislite o sljedećoj situaciji: ako biste znali da ste pozvani samo zato što ste vi tu osobu prethodno zvali na svadbu, zar se ne biste osjećali kao nepoželjan gost? Ostavite emocije po strani, uzmite hemijsku olovku i precrtajte sva imena osoba sa kojima ne želite da slavite.

  Svog bivšeg

  Jasno vam je zašto nije dobra ideja zvati bivšeg dečka ili bivšu devojku na svoje vjenčanje. Čak i u slučaju da ste najbolji prijatelj sa nekadašnjim izabranikom, pa čak i da vaša druga polovina odobrava prijateljsko druženje, zvanje bivše ljubavi na svadbu je recept za katastrofu. Niko ne želi da misli o prošlosti kada planira svoju budućnost. Iako možda vaš partner nikada to ne bi priznao, ali sigurno ne bi uživao da izgovara zavjete pred vašim nekadašnjim partnerom.

 • Svog šefa

  Zovete nekoliko kolega sa posla, pa bi trebalo da uručite pozivnicu i šefu? Iako se zvanje šefa smatra obavezom, možemo da kažemo da zavisi od poslovnih običaja tj. poslovne kulture, veličine tima i prisnosti sa vašim šefom. Vaše vjenčanje treba da bude intimno, bez obzira koliko gostiju imate.

  Prijatelja koji mrzi vjenčanja ili vašeg vjerenika

  Ukoliko vaš prijatelj ne vjeruje u instituciju braka, zašto biste ga pozvali da bude dio vašeg vjenčanja? Osim toga, ako osoba ne voli osobu koju ste izabrali za život, onda ne treba da se nađe u okruženju dok izgovarate čuveno “da”. Na vašem vjenčanju treba da se provodite sa prijateljima koji su uzbuđeni zbog vašeg velikog dana, a ne one koji mašu glavama.

  Rodbinu koju gotovo da ne poznajete

  Ukoliko ste posljednji put vidjeli rođaka kada ste bili djeca, i plivali u gumenom bazenu u dvorištu, onda ne morate da ga pozovete na svadbu. Da, u krvnom ste srodstvu ali to ne znači da rođak, koga niste videli godinama, daje značajan doprinos vašem životu, tako da možete sa punim pravom da ga preskočite na listi.

  Prijatelje od prijatelja od prijatelja

  Iako se povremenom možda nađete u društvu i uživate da se zabavljate sa određenim poznanicima, koliko god da su zabavni i kul, njima zaista nije mjesto na vjenčanju. Ukoliko sa tom osobom ne pijete kafu u gradu i ne dijelite neke bitne segmene iz svog života, ne morate da osjećate obavezu da je pozovete. (Telegraf.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,