Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nismo toliko jedinstveni: Na svijetu imamo i do 7 dvojnika

Preuzmite sliku

Naučnici pretpostavljaju da postoje velike šanse da smo uslijed različitih seoba naroda ili pojedinačnih migracija – rodbinski povezani s osobama na drugom kraju svijeta.

Velike su šanse da negdje postoji neko ko vam je vrlo sličan i ko bi možda mogao izgledati poput vašeg brata blizanca. Uvjerili su se u to Niamh Geaney iz Irske te njezini prijatelji Terence Manzanga i Harry Englesh, osnivači stranice Twin Strangers, koju su osnovali zbog potrage za dvojnicima, nakon što su sami preko društvenih mreža pronašli svoje dvojnike na drugim krajevima svijeta.

Niamh se najprije susrela s Karen, koja joj je cijeli život puno bliže nego što bi očekivala – u Dublinu – i u tom su druženju utvrdile da nisu samo fizički slične, nego se cijeli život slično češljaju i imaju slične frizure te dijele mnoge pokrete i geste, gotovo kao da je riječ o sestrama. Iako ne postoje čvrste naučne potvrde da je uzrok takvim sličnostima zajednički DNK, naučnici su skloni tom objašnjenju, prenosi 24sata.hr.

Tako je izvršni predsjednik američkog društva za humanu genetiku, Joseph McInerney, to objasnio: “Bilo koje dvije nasumično odobrane osobe dijelit će oko 99,5 posto gena. Od preostalih pola posto, postoji 16 miliona baznih parova DNK, gdje se nalazi golema količina individualnih razlika”. Naučnici pretpostavljaju da postoje velike šanse da smo uslijed različitih seoba naroda ili pojedinačnih migracija – rodbinski povezani s osobama na drugom kraju svijeta.

Što je ta rodbinska veza bliža, to je veća šansa da s nekim imate sličan DNK, koji je glavni razlog zbog kojeg braća, sestre i najbliži krvni rođaci mogu biti slični jedni drugima. Istraživači koji se bave ovim područjem tvrde kako je DNK objašnjenje i za neke primjere slavnih ljudi današnjice koji su dvojnici zvijezda iz nekih prošlih vremena.

Međutim, budizam daje drugo objašnjenje u obliku reinkarnacije, ciklusu ponovnog rađanja, dok duša ne doživi prosvjetljenje, a neki od primjera fasciniraju sličnošću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,