Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Niskokalorična namirnica koju odobravaju gotovo sve dijete

Preuzmite sliku

Kelj se često viđa na pijacama i u prodavnicama, a u naizgled običnoj zelenoj glavici mjehurastih listova krije se pravo bogatstvo vitamina i minerala.

Zbog nekoliko sorti kelja i njihova različitog vremena sadnje i berbe dostupan je tokom većeg dijela godine, sve dok temperature ne prijeđu 25 Celzijevih stepeni, kada prestaje njegov rast, prenosi Zadovoljna.hr.

Osim što ima malo kalorija pa je stoga idealan odabir za one koji paze na svoju težinu, prepun je vlakana i minerala koji su ključni za očuvanje zdravlja.

Naime, u 100 grama kelja nalaze se svega 33 kalorije, manje od 1 g masti, 25 mg natrija, 329 mg kalija, 6 g ugljikohidrata, 3 g proteina, 2,5 g vlakana, a ujedno je i prepun vitamina i minerala koji su nužni u našoj svakodnevnoj prehrani. Tako se u kelju nalazi čak 133 posto dnevno preporučene količine vitamina A, 134 posto vitamina C, 10 posto preporučene dnevne količine kalcija i 7 posto preporučenog magnezija.

100 g kelja sadrži i čak 28 tisuća jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena.

Kako kelj utiče na naše zdravlje?

Obilje hranjivih tvari samim time utiče i na zdravlje organizma, a napose se ističe nekoliko stavaka.

Naime, čak i samo 100 g kelja dnevno može smanjiti rizik od hroničnih bolesti.vKarotenoidi koji se nalaze u njemu štite stanice od oštećenja i oksidativnog stresa, što dugoročno smanjuje rizik od bolesti kao što je dijabetes.

Borite li se s problemima s vidom, kelj je prava namirnica za kojom treba posegnuti, daleko bolja od mrkve za koju se u narodu vjeruje da pomaže vidu. Sadrži lutein i već spomenuti beta-karoten koji pomažu štititi okularno tkivo od štetnih UV zraka.

Također je idealan i za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka. Naime, kalij, kalcij i magnezij koji se nalaze u kelju pomažu održavati ravnotežu s natrijem koji unosimo putem druge hrane i tako dugoročno smanjuju mogućnost vrlo visokog krvnog pritiska.

Jednako je dobar saveznik i osobama kojima je dijagnosticiiran manjak željeza. Sadrži velike količine vitamina K, koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C, koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju željeza.

Ako ste pak primijetili da ste intolerantni na laktozu ili alergični na proteine mlijeka, kelj bi trebao postati dio vaše svakodnevice jer sadrži kalcij, nužan za očuvanje zdravlja kostiju.

Kako pripremiti kelj?

Kelj je namirnica koju je moguće pripremiti na brojne načine. Ne gubi svoja hranjiva svojstva ni zamrzavanjem ni kuhanjem pa je idealan za sve, od pripreme smoothieja, toplih jela na kašiku poput variva, ali i čipsa.

Potonje je najbolji odabir za one koji vole grickati, ali nisu ljubitelji povrća. Pritom je uvijek bolja opcija napraviti čips kod kuće jer su kupljene verzije prepune dodane soli. To vrlo lako možete napraviti u svojoj rerni samo uz maslinovo ulje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,