Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nikada nije ostarila: Sa 20 godina imala je mliječne zube

Preuzmite sliku

Cijeli svoj život, do smrti, je izgledala poput djeteta, a nije izgubila ni mliječne zube. Niko od ljekara nije znao zašto…

Brooke Megan Greenberg rođena je 8. januara 1993. carskim rezom u 8. mjesecu trudnoće jer zaključeno da dobiva premalo na težini u maternici. Pri porođaju je imala 1,8 kilograma, a rođena je i s dislokacijom kuka zbog kojeg su joj se noge okretale prema ramenima.

To je hirurški ispravljeno i osim niže težine – činila se kao posve zdravo novorođenče. Bila je treća od četvero djece u porodici u kojoj su svi bili posve zdravi, pa nisu ni slutili da će ih pogoditi stanje koje ne samo da je zbunilo njih, već i ljekare.

Zarobljena u tijelu jednogodišnjaka

Do dobi od godine dana normalno se razvijala, no, njen je razvoj tu i stao, a ne samo fizički već i psihički te su ljekari procijenili kako je ostala “zarobljena” u mentalnoj dobi jednogodišnjaka.

Iako su se stalno nadali kako će njihova kćerka sustići svoje vršnjake, bili su definitivno sigurni da nešto nije u redu kad su dobili još jednu kćer koja je prestigla Brooke u svemu – od puzanja do hodanja i govora.

U svojih prvih šest godina prošla je niz neobjašnjivih medicinskih hitnih slučajeva od kojih se oporavila. Imala je sedam perforiranih čireva na želucu, kao i napad koji je kasnije klasifikovan kao moždani udar koji nije ostavio posljedice.

U dobi od pet godina otkrili su postojanje nespecifične mase u mozgu koju su dijagnosticirali kao tumor, zbog kojeg je spavala punih 14 dana i noći. Iako su strahovali da je u komi, ljekari su utvrdili da je riječ samo o dubokom snu, a kad se probudila, na njihovo iznenađenje mase na mozgu biše nije bilo.

-Izvor njene bolesti svima nama je bio misterija, a koliko god smo nagađali, nikad se nismo našli blizu istini – rekao je njen pedijatar, dr Lawrence Pakula.

Neobjašnjivo stanje

– Zašto ne stari? Je li ona izvor mladosti, jedino joj nokti i kosa rastu? – pitao se otac Howard. Ljekari su bili zbunjeni te samo pretpostavljali da ima genetsku mutaciju koja zaustavlja rast.

Tokom intervjua u talk showu Katie, on je izjavio da je u dobi između četiri i pet godina prestala rasti, a privukla je veliku pažnju medija te je TLC o njoj snimio i dokumentarac “Frozen in Time”:

Ostali joj mliječni zubi

Tokom narednih godina porodica je posjetila brojne specijaliste i stručnjake u potrazi za objašnjenjem, ali bezuspješno, nije bilo dokaza za genetske sindrome ili hromosomske abnormalnosti i svijet još nikad nije vidio slučaj poput njenog.

Sa osam godina težila je tek 6 kilograma. – Još uvijek su mi doktori govorili da će ona narasti i nadoknaditi druge, išli smo kod nutricionista, endokrinologa i svakog za koga su nam rekli da idemo.

Brooke je primala hormon rasta, ali sve bez učinka, nije porasla ni centimetra – prisjeća se njena majka. Nakon neuspjeha primjene hormona rasta, ljekari su priznali da nemaju pojma o čemu se radi te su imenovali njeno stanje –Sindrom X.

Posjetili su i obližnji medicinski centar Johns Hopkins, pa čak i Mount Sinai u New Yorku, a kad su tamošnji genetičari sekvencionirali njen DNK, otkrili su da su geni povezani s bolestima prijevremenog starenja normalni, za razliku od mutiranih verzija kod pacijenata s Wernerovim sindromom i progerijom.

Ono što je bilo još čudnije – njeni su se tjelomeri skraćivali normalnom brzinom, kao kod zdravih ljudi.

 • No, kako je njen mozak bio nerazvijen, ona se izražavala gestama i iako je prepoznavala zvukove, nije mogla govoriti. Sa 16 godina Brooke je imala kosti 10-godišnjaka, mliječne zube kao trogodišnjak i mozak jednogodišnjaka.

  Još uvijek je izgledala kao beba – sa 76 centimetara i 7,3 kilograma.

  Nadživjela sve prognoze

  Suprotno prognozama ljekara, Brooke je živjela 20 godina te je umrla 24. oktobra 2013..

  Za to vrijeme često je bila ozbiljno bolesna i bila je na rubu života i smrti. Kao uzrok smrti, premda ni to nije posve utvrđeno, navode se urođeni problemi s plućima.

  – Dok je vanjski svijet možda primjećivao njezin fizički izgled i bio zbunjen njezinim razvojem, Brooke je svojoj porodici donosila radost i ljubav – rekao je rabin na oproštaju od djevojke i dodao da su je njeni roditelji i tri sestre, kao i ostatak porodice, obasipali ljubavlju.

 • Vječna beba porodice

  Roditelji su uvijek voljeli i štitili djevojku, razumjevši njezine osobine. Morali su čuvati bebu mnogo dulje nego obično. No, stoički su izdržali sve kušnje i uvijek su opkolili Brooke.

  Starije sestre, a potom i mlađa, uvijek su se prema svojoj posebnoj sestri odnosile s ljubavlju i razumijevanjem. Smrt Brooke Greenberg bila je pravi udarac i iznenađenje za cijelu obitelj.

  Još uvijek pamte svoju kćer s toplinom i govore im kako im je neobično živjeti bez vječne bebe. Unatoč činjenici da je Brooke Greenberg više puta prikazivana na televiziji, a novine i časopisi neprestano bili zainteresirani za njezinu povijest i razvoj, njezini roditelji nisu od nje napravili show i dopustili joj da živi normalan dječji život. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje