Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nije problem u svekrvi, pazite se njegove sestre

Preuzmite sliku

U mnogim vezama njegova mama ima (pre)važnu ulogu, ali izgraditi dobar odnos sa svekrvom je poželjno…

Ima ih predivnih, jedna je anketa pokazala da je glavni neprijatelj češće njegova sestra! Sigurno sve žene prije vjenčanja nauče ko je u  vezi “druga žena” – njegova majka, naravno. Malo je muškaraca koji su potpuno imuni na majčin utjecaj. A malo ih je više koji su na njega poprilično neotporni.

Iako je popularno vjerovanje da je to osoba s kojom će biti najteže izgraditi dobar odnos, neke žene iz vlastitog iskustva tvrde da je još tvrđi orah njegova sestra. Evo nekoliko činjenica koje objašnjavaju da je prava protivnica u redovima njegove porodice zapravo njegova sestra.

Veza mame i sina je jaka i nije teško shvatiti da mnogima mamama nije lako gledati kako ona pomalo popušta kad se sinčićeva ljubav usmjerava prema drugoj ženi, ali neka istraživanja pokazuju da veza svekrve i snahe najčešće nije neprijateljska. Problem koji se može pojaviti je veza s njegovom sestrom. Neslužbeno istraživanje koje je on-line proveo jedan južnoamerički dnevni list pitajući čitatelje da opišu odnos koji imaju s partnerovom porodicom. Upitali su koga od njih smatraju najproblematičnijim. 32% ispitanica reklo je da imaju najnapetiji odnos sa svekrvom, ali čak 56% je izjavilo da je pravi zlikovac u muževoj porodici njegova sestra!

Rezultati ove ankete bili su iznenađenje, ali razlozi zašto je tako nisu, kažu psiholozi. Kako odrastamo, roditelji postaju manje važne figure u našem životu, a zamjenjuju ih naši vršnjaci. Zbog toga postajemo bliži svojoj braći i sestrama i stvaramo s njima snažan klan, mi nova generacija. A taj klan je ono što bi njegova sestra htjela zaštititi. Ali postoje i drugi razlozi ako je neprijateljski nastrojena prema vama. Važne su i porodične uloge koje od djetinjstva braća i sestre imaju. Ako je njegova sestra starija od njega i cijeli život osjeća da ima pravo donositi odluke o bratovom životu i formirati njegove stavove, u trenutku kad počne gubiti tu vlast zbog druge žene, osjetit će se ugroženo.

Staro rivalstvo između braće i sestara isto može uzrokovati tenzije s bratovom suprugom. Čak i podsvjesno rivalstvo. Ako tvoj dragi i njegova sestra već dugo nisu u dobrim odnosima, onda će vrlo vjerovatno i tebe smatrati personom non gratom pa će ručkovi i porodična slavlja biti još neugodniji. Prirodna povezanost braće i sestara također bi mogla igrati ulogu u sukobu. Napokon, i istraživanja pokazuju da bebe stvaraju snažnu povezanost sa braćom i sestrama, slično vezi koju stvaraju sa svojim majkama. Ta veza je za njih zaštita i izvor sigurnosti što objašnjava zašto će novu djevojku ili ženu shvatiti kao prijetnju tome. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje