Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nezaboravni raspusti: Zbog čega su za vaše dijete važni ljetni kampovi?

Preuzmite sliku

Tokom samo nekoliko dana kampa odvija se veliki broj vrlo značajnih procesa, koje dijete u okviru svakodnevnog života nema priliku da iskusi. Evo 10 razloga da ove godine svog mališana pošaljete u kamp…

Kampovi za djecu se često neopravdano u potpunosti izjednačavaju sa godišnjim odmorom, izletom ili druženjem u prirodi. Međutim, kada kamp za decu stavimo pod našu psihološku lupu, vidimo da se zahvaljujući njemu razvijaju različite vještine kao što je komunikacija sa vršnjacima i autoritetom, snalaženje u konfliktnim situacijama, upravljanje emocijama. Dijete takođe uči kako da izvršava svoje obaveze na vrijeme, razvija osjećaj za potrebe drugih ljudi, prepoznaje značaj međusobne saradnje i tolerancije, jača timski duh i preuzima timske uloge.

U nastavku teksta se nalazi 10 najvećih vrednosti kampa koje smo prepoznali:

1. Upravljanje emocijama

Kamp predstavlja specijalnu situaciju po tome što je svako dijete samo jedno od njih 20-30 u grupi. To znači da se pažnja voditelja programa dijeli sa velikim brojem drugara i da djetetove želje i potrebe nisu jedine i na prvom mjestu kao što je to slučaj u porodici. Da bi ostvarilo svoje želje dijete mora da se izbori za njih. Usljed ovakvih okolnosti dijete razvija toleranciju na frustracije, uči da podnosi neprijatne situacije i neprijatne emocije i pronalazi načine da upravlja njima,

2. Rade stvari kojih su se nekada plašili

Program kampa je najčešće vrlo raznolik. Sadrži brojne aktivnosti koje zahtevaju fizički angažman djeteta ili sportske aktivnosti poput penjanja, borilačkih vještina, skakanja, prolazak kroz poligone i sl. Za neku djecu ovakvo okruženje predstavlja ostvarenje snova, dok je za neku drugu to njihova najstrašnija noćna mora. S obzirom da se sve aktivnosti sprovode u kontrolisanim i bezbijednim uslovima (što je osnovna odgovornost organizatora kampa) dijete se vremenom oslobađa straha. Uz podršku edukovanog osoblja i drugara, koji predstavljaju značajnu motivaciju, dijete uspijeva da realizuje predviđene aktivnosti i što je najvažnije pobijedi svoje strahove.

3. Uče da poštuju sebe, ali i druge

Učesnici svakog kampa definišu svoja pravila ponašanja. Jedno od najznačajnijih jeste da su sva djeca jednaka, da imaju jednaka prava, obaveze i odgovornosti. Djeca brzo uče kako da se zauzmu za sebe i izbore za svoj glas, ali na način koji ne ugrožava ostalu djecu. Nasilje i bilo koji oblik agresivnog ponašanje nije prihvatljiv. Na ovaj način se deca uče asertivnom ponašanju. Posebno značajna vrijednost kampa je razvoj samopouzdanja. Činjenica da je dijete prihvaćeno od strane druge djece, pri čemu je neke od njih tek upoznalo, doprinosi poboljšanju djetetove slike o sebi. Neke od aktivnosti zahtevaju posebnu vrstu izlaganja, kao što su npr. skečevi, prezentovanje pred grupom, pričanje viceva i slično takođe pomaže djeci da razbiju tremu u ovakvim situacijama.

 • kamp-djeca-ljetovanje3
 • 4. Uče da zabave sami sebe, razvijaju kreativnost

  Veliki broj aktivnosti je koncipiran tako da razvija maštu djeteta. Kampovi najčešće sadrže muzičke, likovne  ili dramske radionice, koje djetetu omogućavaju da ispolji i razvija svoje talente. Pored toga, dijete razvija i divergentno (stvaralačko) mišljenje obzirom da život u prirodni zahteva brojne improvizacije i snalaženja. Iako je veći dio programa pažljivo isplaniran i struktuisan, djeca imaju dovoljno slobodnog vremena tokom kojeg sami osmišljavaju aktivnosti bez pomoći odraslih, medija i tehnike.

  5. Razvijaju drugačije vrijednosti: Važno je šta znaju i kakvi su, a ne koliko imaju

  Kampovi  predstavljaju neku vrstu posebnog univerzuma gdje važe posebna pravila. Djeca sa sobom donose isključivo svoju ličnost i svoje vještine. Dakle, nije važno iz koje porodice dijete dolazi, kakve ocjene ima u školi, sa kime se druži i koliko novca ima. Te stvari su jednostavno irelevantne. Da bi dijete bilo prihvaćeno od strane ostale djece važno je da bude dobar drugar, da se uključuje u različite aktivnosti i da  sarađuje sa ostatkom grupe.

  6. Modernu tehnologiju ne koriste, uče da vole prirodu

  Osnovna odlika kampova jeste da se održavaju u prirodi. Većina kampova, izuzev kompjuterskog, nema preteranu potrebu za korištenjem računara, televizora i slične tehnologije. Djeca provode vrijeme napolju na svežem vazduhu. Za neke od njih je ovo jedinstvena prilika da se suoče sa strahom od insekata, uživo vide žabice, leže na travi, šetaju po šumi… Koliko god ove stvari djelovale nevažno, one su prirodne i potrebne djeci, naročito u ovom trenutku kada veliki broj odrasta u sterilnim uslovima, betonskim blokovima i asfaltu.

 • kamp-djeca-ljetovanje2
 • 7. Upoznaju nove drugare, dobijaju prave prijatelje

  Specifični uslovi omogućavaju da se djeca vrlo brzo upoznaju i izgrade međusobno povjerenje. S obzirom da provode mnogo vremena zajedno u situacijama koje provociraju različite emocije, prijateljstva koja nastaju su trajnija i specifičnija u odnosu na uobičajne situacije. Iako se poznaju tek nekoliko dana, redovna pojava posljednjeg dana kampa su suze i tuga zbog rastanka.

  8. Brinu sami o sebi

  Veliki broj aktivnosti deca obavljaju samostalno. Prije svega vode računa o svojim stvarima, biraju aktivnosti u kojima će učestvovati, biraju drugare sa kojim će provoditi vrijeme. Samostalno, bez pomoći i podrške roditelja podnose potencijalne neprijatnosti, percipirane nepravednosti i pronalaze način da se nose sa njima.  Djeca koja uzimaju neku terapiju, nose sočiva i slično, samostalno (pod nadzorom voditelja kampa) brinu o svom zdravlju. Za porodice u kojima djeca u velikoj mjeri zavise od roditelja i njihovog mišljenja je ovo naročito značajno.

  9. Pokreću svoje tijelo, bave se sportom

  Djeca su aktivna tokom čitavog dana. Čak i kampovi koji po svojoj sadržini nisu dominantno orijentisani na sport sadrže aktivnosti tokom kojih se sva djeca bave sportom. Nekada su to jutarnja razgibavanja, nekada turniri u fudbalu, košarci, odbojci, a nekada je to potpuno nova vrsta sporta u okviru sekcija kao što su borilačke veštine, paintball, streljaštvo i sl. Činjenica da djeca provode vrijeme napolju je sama po sebi dovoljna da se oni aktiviraju  i  potroše energiju.

  10. Prolaze kroz novo, zabavno iskustvo i jednostavno su veseli

  Kampovi predstavljaju nesvakidašnje iskustvo koje se pamti čitavog života. Stvari koje se uče na radionicama je možda i moguće zaboraviti, ali pjesmu našeg tima, iskre logorske vatre i smijeh naših dragih prijatelja ostaju vječno dio našeg sjećanja i golicaju našu maštu, sve dok željno iščekujemo sljedeće ljeto. (yumama.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,