Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna životna priča: Imala 13 godina kada je pokrenula posao, već sa 19 zaradila prvi milion

Preuzmite sliku

Profesori su mladoj Britanki govorili da je sebi ‘upropastila život odustajanjem od fakulteta i pokretanjem vlastitog posla’, a samo joj je mama, koja danas radi za nju, bila podrška

Liv Conlon (21) su u školi vršnjaci zadirkivali jer je uvijek dobivala odlične ocjene, a to ju je motivisalo da napravi još više. S 13 godina, prije nego je završila školu, pokrenula je vlastiti posao s prodajom umjetnih noktiju, a šest godina kasnije zaradila je svoj prvi milion funti.

– Kolege su me toliko gnjavile da sam morala promijeniti školu, a s 13 godina počela sam prodavati umjetne nokte iz Kine na eBayu – priča Liv koja je tada u svoj prvi biznis uložila 300 funti, koje je zaradila kućanskim poslovima, i brzo na njima zaradila 5000 funti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The UK Young Entrepreneur (@oliviaconlon) on

Brzo je pokrenula i drugi posao, kompaniju The Property Stagers, koja iznajmljuje nekretnine koje čekaju na prodaju. Inspiracija joj je, kaže, došla kad je njena mama Ali htjela prodati stan koji je kupila kao investiciju, pa joj je Liv predložila da joj ga ona pomogne stilski još dotjerati. A to je očito obavila odlično – jer samo tri dana nakon što ga je preuredila, stan se prodao.

Počela je tako još tokom srednje škole stažirati u agenciji za iznajmljivanje, a išla je i na razne evente i puno razgovarala sa ljudima iz te branše pa je, kaže, shvatila da postoji jaz na tržištu.

Profesori su joj pak govorili da je sebi ‘upropastila život odustajanjem od fakulteta i pokretanjem vlastitog posla’, a samo joj je mama bila podrška.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The UK Young Entrepreneur (@oliviaconlon) on

– Svog prvog klijena pronašala sam 2015. godine, a tada sam i ošišala kosu da bih izgledala starije – priča Liv koja na početku nije imala sredstava, ali je već za prvu naknadu u iznosu od 1000 funti kupila Ikein namještaj i počela ‘skupljati zalihe’. Tako je već u prvoj godini uredila 25 objekata, uglavnom u Glasgowu i Edinburghu, izgradila portfolij i umrežila se kako bi pronašla nove klijente.

– Bilo je iscrpljujuće, ali i uzbudljivo. Radila sam 18 sati na dan i moj je život postao drugačiji od života mojih prijatelja koji su izlazili dok sam ja radila, pa smo se s vremenom razišli – ispričala je mlada poduzetnica za The Sun.

U prvoj je godini zaradila preko 30.000 funti, uspjela sebi isplatiti platu i opet uložiti u novi namještaj. Tad je i njena mama napustila svoj posao savjetnika kako bi radila za nju, a u drugoj je godini njena firma premašila dobit od milion funti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The UK Young Entrepreneur (@oliviaconlon) on

– Bilo je nevjerovatno, ali morala sam putem naučiti sve o upravljanju finansijama u brzorastućoj firmi. Srećom, uvijek sam imala kraj sebe knjigovođu da mi pomogne – ispričala je Liv koja se sad bavi proizvodnjom i izvozom namještaja, ima nekoliko skladišta i ispod sebe ima tim od deset ljudi u Glasgowu i Manchesteru.

Budi se, kaže, već u 4 ujutro, a zatim radi deset sati do obroka s prijateljima, koji su većinom stariji i upoznala ih je na poslu. Priznala je da nema mnogo vremena za društveni život.

– Trenutno sam sretna i sama, nemam vremena za vezu – kaže Liv koja je već s 18 godina kupila svoj prvi dom, a sada je vlasnica i velike kuće u kojoj živi s mamom. Bez obzira koliko zaradi, kaže, ne troši mnogo na materijalne stvari, jer preferira putovanja i iskustva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,