Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna priča: Sestre iz bivše Jugoslavije pronašle Amerikanku koja im je ‘90-ih dala 100 dolara

Preuzmite sliku

Sestre Vanja i Ajda Zugaj uspjele su pronaći Tracy, ženu koja im je pomogla kada im je to bilo najpotrebnije, piše CNN.

Tracy Peck za njihovu je potragu saznala od najbolje prijateljice i teniskog trenera, koji su priču o sestrama vidjeli na CNN-u. “Jesi vidjela priču? To mora da si ti”, rekli su joj. Tracy je na početku to odbacila, ne vjerujući da neko traži baš nju.

Kad su joj počeli javljati za priču, vozila je i nije imala pojma o čemu pričaju. Zatim je odlučila zaustaviti automobil i otvorila je link koji su joj poslali. Na mobitelu je ugledala fotografiju pisma sa svojim potpisom. Čim ga je ugledala, kaže, brzo su se vratila sjećanja na let avionom iz Amsterdama prije 23 godine.

Sjetila se da je sjedila pored dviju sestara koje su bježale iz bivše Jugoslavije. Sjetila se da su izgledale veoma uplašeno i kako su je podsjećale na njene vlastite kćeri. Sjetila se koliko ju je dirnulo njihovo iskustvo bijega od rata.

Prije nego što su izašle iz aviona, posegnula je u torbicu, dala im 100 dolara i svoje naušnice te na brzinu napisala poruku koju su sestre sačuvale do danas. Nije ni znala koliko će im to značiti, a definitivno, kaže, nije znala da će je tražiti svo ovo vrijeme.

“Samo želim potaknuti sve na svijetu da budu ljubazni”

Tracy danas ima 70 godina i radio kao fizioterapeutkinja. Živi u predgrađu Minneapolisa. Prijatelji su joj pomogli da preko interneta stupi u kontakt sa sestrama. Ponovo su se okupile preko Zoom poziva. “To mi je zagrijalo srce više od ičega što sam ranije doživjela u životu”, rekla je Tracy za CNN.

“Ona bi to sigurno učinila ponovno, nikad nije dva puta promišljala o tome da pomogne drugima”, kažu njeni prijatelji koji su joj pomogli da pronađe sestre.

“Samo želim potaknuti sve na svijetu da budu ljubazni. Ima li šta loše u tome? Nasmiješite se, uspostavite kontakt očima, pomozite bilo kome u nevolji ili opasnosti”, poručila je Tracy, a sa sestrama je popričala i o mogućnosti da se ponovo sretnu licem u lice.

“Spremit ću vam najbolje palačinke koje ste ikad probale”, poručila im je preko Zooma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,