Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatan preporod bivše ovisnice: Uzela drogu prvi put sa 13, a onda joj je život postao jeziv

Preuzmite sliku

Jamee Valet (25) bivša ovisnica o metamfetaminima i heroinu, a na svom Facebook profilu je podijelila inspirativne “prije i poslije” fotografije na kojima se vidi njena transformacija, odnosno oporavak od ovisnice do normalne djevojke

“Moje ime je Jamee i ja sam bivša ovisnica o heroinu i metamfetaminima. Razlika između ove dvije fotografije je dve godine. Bolja verzija snimljena je prije nekoliko mjeseci kada sam dobila svoju srednjoškolsku diplomu! Oporavak je moguć!”, napisala je ona u jednoj grupi na Facebooku.

Jamee je rekla da je fotografiju iz 2017. godine snimila kako bi se motivisala na oporavak.

“Volim da cijedim bubuljice i to je bilo nešto što sam radila dok sam uzimala metamfetamine. Baš sam opsednuta. Cijelu noć sam sjedila u svom automobilu i čekala da se nađem s nekim da nabavim drogu. Ostala sam poslije tamo i cijedila bubuljice u retrovizoru. Bilo je jutro i shvatila sam da sam tamo sjedila dosta dugo”, objasnila je.

Amerikanka je drogu  počela da uzima sa 13 godina. Prvo je imala iskustvo s marihuanom.

“Djetinjstvo mi je bilo prilično teško. Drogu, seks i alkohol koristila sam kako bih pobjegla od stvarnosti”, rekla je Valet. “Sa 15 godina sam počela da se viđam sa momkom koji me navukao na tablete protiv bolova. On me naučio kako da ih zdrobim i ušmrčem. Ubrzo su opijati postali moj najbolji prijatelj”, dodala je Valej.

Ona je otkrila i da je sa 17 godina napustila školu, kao i da su je jedne noći silovala dva muškarca dok je bila pijana. Dva mjeseca poslije toga počela je da uzima heroin i metamfetamine.

“Zbog silovanja sam imala traume i bila sam depresivna. Prva stvar koju sam uradila kada sam izašla iz kuće bila je sastanak s nekim tipom koji mi je nudio drogu”, rekla je i dodala da je s njim otišla kod njega kući gdje ju je cijelu noć “kljukao” drogama.

“Nisam poznavala granice. Sjećam se da bih povratila, uzela još, opet povratila i opet uzela još. Pravila sam budalu od sebe. Kući me poslao nakon četiri dana. Bile su mi potrebne dvije nedjelje da se oporavim. Ipak, kada sam se oporavila otišla sam po još.”

Valet je nakon toga drogu uzimala svaki dan, pa je počela da krade kako bi plaćala drogu. Prvi put su je uhapsili kada je imala 19 godina.

Amerikanka je rekla da je u zatvoru pokušala da se objesi.

 • “Samoubistvo je bilo moja prilika za bijeg. U zatvoru nisam imala drogu da otupim i moja djela su me sustigla”, rekla je i dodala da je pokušala da se objesi uz pomoć čaršafa.

  Preživjela je samo zato što se njena cimerka u ćeliju vratila ranije nego što je trabalo. Hitna pomoć ju je zatekla bez pulsa. Ljekari su je reanimirali, međutim Valej je pala u komu u kojoj je provela dva dana. Kada se probudila, obećala je majci da se više neće drogirati.

  “Nakon toga sam otišla kod muškarca sa kojim sam imala seks za novac i vratila se ovisničkom životu”, rekla je Valet. Uhapšena je čak šest puta.

  Kao 19-godišnjakinja završila je na uslovnoj kazni i uspjela da ostane trijezna devet mjeseci. “Bila sam relativno uspješna u tome, ali me nešto grizlo i govorilo mi da nisam gotova”, rekla je Valet.

  Nije dugo izdržala, već je opet počela da uzima drogu. nakon toga je završila na odvikavanju koje je trajalo godinu dana. Tada je upoznala svog trenutnog momka Jakea.

  Ipak, njena sreća nije dugo trajala. Amerikanka je ostala trudna sa Jakeom, međutim pobacila je što ju je ponovno otjeralo u pakao droge. “Priuštila sam mu pravi horor. Krala sam od njega”, rekla je.

  Jake je nije napustio. Par je poslije toga potražio pomoć od njegovih roditelja. Valet je naglo prestala da uzima drogu, a Jakeova mama se brinula za nju poslije toga. Nakon 90 dana programa za odvikavanje, Valet se oporavila.

  Ova Amerikanka danas radi u jednoj građevinskoj firmi, međutim želi da bude estetičarka. Kaže da radi na obnavljanju odnosa sa svojom porodicom, od koje je krala novac i predmete kako bi finansirala svoju ovisnost. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,