Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neugodan miris znoja nije bezazlena stvar

Preuzmite sliku

Neugodan miris tijela je normalna stvar, a kad nije povezana s nekim većim problemom, možete je opisati kao kombinaciju znoja, bakterija i prljavštine koja se skuplja na koži. Pojačava se s vremenom kako se više bakterija i znoja miješa na površini kože.

Prisustvo bakterija

Nije to ništa strašno, kažu stručnjaci, jer bakterije s našim tijelom žive u simbiozi. Neki mirisi su zaista benigni, ali drugi mogu biti signal da nešto nije uredu sa zdravljem. Neugodan miris tijela, urina ili stolice upućuje na probleme. Ljekari su tek zagrebali površinu povezanosti mirisa i zdravlja, a nedavna istraživanja pokazala su kako neke vrste raka kože psi koji imaju istančan osjet mirisa, mogu detektirati.

Neugodan miris tijela javlja se zbog tri stvari: načina prehrane, stresa ili problema sa zdravljem. Ako je prvi razlog u pitanju, radi se o procesima metabolizma koji proizvode određene spojeve, odnosno molekule koje isparavaju i uzrokuju neugodne mirise.

Osjetit ćete ga i u znoju. Naprimjer, to znaju učiniti bijeli luk, luk, riba…

Aktivacija žlijezda

Kad je stres u pitanju, tu sve igra ulogu – od problema u ljubavnoj vezi do previše posla. Znojne žlijezde koje se nalaze ispod pazuha i na području prepona su one koje proizvode drugačiji znoj – masniji.

Kad ste u stanju tjeskobe, aktivirat će se ove žlijezde i velika količina znoja, u kombinaciji s bakterijama, stvara veoma neugodan miris.

Genetska pojava

Ljekari objašnjavaju kako postoji sindrom mirisa ribe, koji je rijetka genetska pojava, gdje tijelo smrdi poput ribe, povrća koje je uvelo ili soje. Druga bolest je jedna uzrokovana umjetnim sladilima zbog kojih tijelo poprimi neugodan miris.

S neugodnim mirisima povezane su bolesti jetre, dijabetes, bolesti bubrega, ali i čudan miris zadaha i znoja.

Metvica pomaže

Kako biste najlakše izbjegli nepoželjne mirise, jedite hranu koja nema takav miris, smanjite nivo stresa ili isprobajte novi dezodorans. Kako biste promijenili miris svog znoja, pokušajte na jezik svakog dana staviti kap ili dvije ulja sa metvicom.

Kod ljekara

Ponekad treba posjetiti ljekara. Može biti u pitanju problem s higijenom, ali ako se događa nešto zaista čudno, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom.

Istraživanja

Naučnici s Univerziteta u Kaliforniji kažu kako svi mi imamo svoj “miris sa potpisom”, a u velikoj mjeri određuju ga genetika, zdravlje i higijena, ali prehrana, također, može igrati ulogu. Namirnice koje sadrže sumpor (brokula, kupus, karfiol, bijeli luk i luk), mogu imati negativan utjecaj na miris tijela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: