Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nesvjesne dizajnerske greške koje smanjuju vaš životni prostor

Preuzmite sliku

Da li vam se čini da je se vaš životni prostor nakon što ste ga ispunili namještajem i dekorom, neproporcionalno smanjio?

Bez obzira da li živite u stanu ili kući, neminovno je da uvijek želite da se u svom životnom prostoru osjećate komforno. Nažalost, u pokušaju da budu u toku sa trenutnim trendovima pri dizajnu enterijera mnogi naprave greške koje vizualno smanjuju prostor u kom svakodnevno borave. Prema savjetima stručnih dizajnera enterijera otkrivamo vam šta to osim prevelikog namještaja i nepotrebnih detalja u prostoru, još može uticati na smanjenje vašeg životnog prostora, prenosi Ženski magazin.

Postavljanje namještaja uza zid

Iako možda djeluje razumno postavljanje namještaja u prostoru tik uza zid, zapravo vizualno doprinosite ograničavanju željenog prostora. Da bi se izbjeglo stvaranje liliputanske dnevne sobe, dizajneri enterijera preporučuju da namještaj bude minimum 3 cm udaljen od zida, kako bi se u slobodnom prostoru stvorila sjenka i na taj način dobila iluzija dubine.

 • Farbanje cijele prostorije tamnom bojom

  Plavi, sivi i tamno zeleni tonovi mogu podariti karakter prostoru, međutim njihovo korištenje na svim zidovima u prostoru može drastično da smanji percepciju o datoj sobi. Ako zaista volite tamnije tonove, preporuka je da ih koristite na suprotnim zidovima, dakle dva od četiri u prostoru, od kojih će druga dva biti bijela. Na ovaj način dodatno ćete doprinijeti proširenju prostora.

  Ispunjavanje svakog pedlja u prostoriji namještajem

  Kada se nameštaj nalazi u svakom uglu sobe, oko posmatrača ne nailazi na mjesto za odmor. Čak i u prostorijama pristojne veličine previše namještaja može da stvori utisak skučenosti, a naročito u manjim prostorima. Odaberite namještaj koji zaokužuje sliku, odnosno onaj koji vam je zasita potreban.

 • Isticanje kontrasta na zidu

  Tamne boje poput plave sa bijelim linijama po sredini djeluju zanimljivo na zidu ali vizualno zaista doprinose tome da prostorija djeluje manja nego što jeste. Ovakav dekor zida doprinosi osjećaju isjeckanosti i razdvojenosti, što znači da je teško sagledati kompletnu sliku.

  Svijetle boje na zidu

  Čak i izrazito svijetle boje mogu da doprinesu tome da prostor izgleda manje. U ovakvom prostoru osoba ima utisak da se zidovi oko nje otvaraju ka beskonačnosti čineći da se ona osjeća istovremeno vrlo malom.

  Više manjih tepiha u prostoru

  Postavka više manjih tepiha u prostoru može vizualno da smanji sobu. Zapravo što više tepiha na jednom mjestu, to prostor djeluje manje i skučenije. Jedan tepih ispod stola u dnevnom boravku je sasvim dovoljan za fantastičan utisak i osjećaj prostranosti.

 • Zidovi bez umjetničkih djela

  Prazni zidovi, bez tragova zidne umjetnosti na sebi doprinose tome da prostor izgleda siromašno i maleno. Umjetnost na zidu doprinosi boljem povezivanju boja u prostoru i otvara ljudske vidike, čineći istovremeno prostor bogatiji i većim.

  Prozori bez zavjesa

  Iako prozorski okviri bez zavjesa doprinose tome da prostor više bude ispunjen dnevnom svjetlošću, oni poput golih zidova dramatično smanjuju prostor. Zavjese prozorskim okvirima daju karakter, a prostor sa karakterom uvijek ostavlja utisak prostranosti. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,