Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nešto što svakodnevno koristimo u ishrani može da dovede do gubitka kose

Preuzmite sliku

Ono što je zajedničko kesici čipsa, slanini ili instant supi iz kesice je to da uglavnom obiluju solju, koja, prema mišljenju stručnjaka, može da bude razlog proređivanja kose.

Najčešći tip gubitka kose naziva se androgenska alopecija, takođe poznata kao „opadanje kose po muškom uzorku“ ili „opadanje kose po ženskom uzorku“.

To obično prouzrokuje sve izraženije zaliske kod muškaraca ili gubitak kose na temenu kod žena. Oko polovine muškaraca starijih od 50 godina i polovina žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom, prema podacima organizacije „Alopecia UK“.

Godine nisu jedini faktor 

Postoje desetine razloga zbog kojih  kosa može da se stanjiti ili opada, a neki nastupaju i kod mladih ljudi.

Triholog Kevin Moore tvrdi da previše soli u našoj ishrani može definitivno da naštetiti zdravlju naše kose i potencijalno da prouzrokuje njeno opadanje, prenosi index.hr.

“Previše soli će prozrokovati nakupljanje natrijuma koji će se zatim razviti oko folikula dlake. Ovo utiče na cirkulaciju krvi koja teče do folikula dlake i tako se sprečavaju esencijalne hranjive supstance da dođu do folikula. Na kraju, to prouzrokuje da kosa postane beživotna, bez sjaja, pa čak i prouzrokuje gubitak kose”, rekao je on za britanski GQ.

Međutim, premalo natrija takođe može da dovede do problema sa rastom kose, tvrdi Moore. Rekao je:

“Premalo soli smanjiće sadržaj joda u tijelu, koji je neophodan za dobro funkcionisanje štitne žlijezde. Dakle, ako je ona neuravnotežena, pati i vaša kosa, a kao posljedica toga kosa može da bude beživotna, bez sjaja, pa čak i prorijeđena”, dodao je on.

Kosa se oslanja na vitamine i minerale iz ishrane

Na primjer, željezo i vitamin B5 mogu da spriječe stanjivanje kose i održe zdravo vlasište, dok su proteini ključni za snagu i sjaj.

Ali, s obzirom na to da bi mogli da postoje faktori iz okruženja koji pokreću ili pogoršavaju gubitak kose, što je vrlo često, većinom se problem ipak svodi na genetsku komponentu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,