Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko razloga: Zašto se naš miris tijela mijenja s godinama?

Preuzmite sliku

Jedan eksperiment pokazuje da smo u stanju identificirati starost ljudi samo po njihovom mirisu, piše Bright Side.

Miris našeg tijela se mijenja kako starimo, između ostalog i zbog zdravlja, lijekova koje pijemo, prehrane i hormonalnih promjena. Oni mogu promijeniti miris našeg tijela čineći da se više znojimo, ili zbog promjene hemije i prehrane kože, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo su neki od glavnih razloga zašto se naš miris tijela mijenja kako starimo:

Život s nekim bolestima

Kako starimo, vjerovatnije je da imamo zdravstvenih problema. A neke bolesti poput dijabetesa mogu promijeniti naš miris, bez obzira na dob. Dijabetes je poznat po svom voćnom i sirupastom mirisu jer naša tijela stvaraju veliku količinu ketona.

Poznato je i da druge bolesti mijenjaju miris našeg tijela, poput hipertireoze i bolesti jetre.

 • Naša staračka koža

  Naša koža stvara sve više masnih kiselina što smo stariji, a to se ponekad naziva i „miris starih ljudi“. Kada se ove masne kiseline susretnu sa zrakom, povećavaju hemikaliju poznatu po kiselkastom, plinovitom i masnom mirisu. “Miris starih ljudi” je stvaran, jer se miris njihove kože zapravo mijenja!

  Mijenjanje prehrane s godinama

  Hrana poput ribe, začina i crvenog mesa može uticati na vaš miris. Nakon što se naša hrana razgradi u našim tijelima, kroz znoj oslobađamo hemikalije, koje ponekad mogu biti vrlo jake!

  Količina vode u našoj svakodnevnoj prehrani još je jedan od razloga za tjelesni miris. Što smo više dehidrirani, naš dah ima jači miris. Suha usta savršeno su mjesto za rast bakterija, jer ih ne ispire slina ili voda.

 • Naši hormoni koji se mijenjaju

  Možda se toga i ne čuvamo, ali hormoni našeg tijela se često mijenjaju, posebno kada žene imaju menstruaciju i dožive menopauzu. Druge hormonalne promjene poput puberteta i visokog stresa također mogu promijeniti naš miris tokom života.

  Uzimanje određenih lijekova

  Neki suplementi i lijekovi, poput antidepresiva, mogu promijeniti naš miris prilikom korištenja. Budući da nas tjeraju da se znojimo više od apokrinih žlijezda u pazuhu i preponama, naš se tjelesni miris mijenja. Kako se znoj miješa s našim bakterijama na koži stvara jak miris BO (tjelesni miris).

 • Opšta higijena zuba

  Slina je naša prirodna odbrana od neugodnog zadaha, a što smo stariji, to naša usta stvaraju manje sline. Kada počnemo nositi proteze, povećavamo i šanse za unošenje loših bakterija u usta, čak i ako se redovno čiste.

  Bolesti desni su mnogo češće kod starijih ljudi, što vam može zadati loš zadah i uticati na cjelokupni tjelesni miris. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,