Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko korisnih činjenica o bebinom snu, posebno za novopečene roditelje

Preuzmite sliku

Većina roditelja, posebno novopečenih, uvijek sanjaju o stvaranju ugodnog prostora za dobrodošlicu svojoj bebi.

U mnogim slučajevima dekorišu dječju sobu pastelnim bojama i plišanim životinjama i dodaju slatke dodatke ne sluteći da će u ovom prostoru moći uživati ​​tek nakon bebinog prvog rođendana. Ovo je samo nekoliko činjenica o bebinom snu, piše Bright Side.

Spavanje u istoj sobi

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, bebe bi trebalo da spavaju u istoj prostoriji kao i njihovi roditelji, barem tokom prve godine života. Novorođenčad bi trebala spavati sama u krevetiću ili kolicima na vidiku roditelja kako bi im olakšali njegu, hranjenje i nadzor. To je zato što je prvih 6 mjeseci kritično i mogu se pojaviti situacije vezane za spavanje koje bi mogle ugroziti život bebe, prenosi Tuzlanski.ba.

Spavanje u istom krevetu

Roditeljima nije preporučljivo da dijele krevet sa bebom jer postoji opasnost od gušenja, pada i zaglavljivanja tokom spavanja. Dakle, ideja je da novorođenče ima poseban prostor, ali u istoj prostoriji. Na taj način će roditelji imati veći pristup bebi i mogućnost da brzo odgovore na potrebe mališana.

Noćni krevetići

Ove vrste krevetića mogu biti zgodne za roditelje. Međutim, važno je obratiti pažnju na određene detalje, jer je uobičajeno da roditelji zaspu dok hrane bebu. Stoga bi trebali osigurati da nema jastuka ili posteljine koji bi mogli ugroziti bebu, posebno u prvim mjesecima života, kada su najranjiviji. Ipak, stručnjaci preporučuju da mališani imaju krevetić odvojen od roditelja kako bi izbjegli nezgode.

Ispravan položaj za spavanje za bebe

Specijalisti preporučuju da bebe tokom prve godine života spavaju na leđima, jer se na taj način sprečava opasnost od gušenja tokom spavanja. Treba izbjegavati puštanje dojenčadi da spava na boku ili trbuhu bez nadzora. Ovi položaji su prihvatljivi samo kada je beba budna.

Kako bi površina za spavanje trebala izgledati?

Bebe treba da spavaju na čvrstoj podlozi. Mekane dušeke treba izbegavati, jer neravna površina može dozvoliti da se beba prevrne. Dušek takođe treba da bude tačne veličine i da se savršeno uklapa u krevetac ili kolijevka, tako da nema praznina sa strane na kojima se beba može povrediti.

Predmeti unutar krevetića

Tokom prve godine bebe, krevetići treba da imaju samo ugrađenu posteljinu, bez posteljine, jastuka, prošivenih jorgana, plišanih životinja ili bilo koje vrste mekog platna. Jedina druga preporuka je da preko dušeka postavite tanku i dobro pričvršćenu zaštitnu navlaku.

Zaštitni jastuci

Zaštitni jastučići su korišteni za pokrivanje razmaka između letvica krevetića, ali danas, zbog novih propisa, letvice moraju biti bliže jedna uz drugu, pa ovaj dodatak više nije potreban.

 • Spavanje u nosiljkama za bebe ili autosjedalicama

  Nije preporučljivo pustiti bebe, posebno one mlađe od 4 mjeseca, da se navikavaju na spavanje u nosiljkama, autosjedalima, kolicima ili bilo čemu drugom osim u krevetiću. To može dovesti do toga da beba spava u pogrešnom položaju, što je dovodi u opasnost, pa uvijek treba provjeriti da li je njena glava okrenuta prema gore i da ništa ne ometa njihovo disanje.

  Spavanje na sofama sa bebama

  Uobičajeno je da roditelji biraju da hrane ili spavaju svoje mališane na sofi ili fotelji radi udobnosti, ali ova sjedala mogu biti opasna za njih. Bebe se mogu uhvatiti između jastuka, između drugih ljudi koji sjede ili pasti. Zbog toga treba izbjegavati da mališani spavaju na sofama i odnesite ih u krevetić da nastave spavati.

  Bebe ne bi trebalo da spavaju zajedno

  Braća i sestre, čak i blizanci, ne bi trebali dijeliti istu površinu za spavanje. Idealno bi bilo da svaka ima zaseban krevetić i zasebnu posteljinu.

  Pretjerano oblačenje beba

  Pretjerano oblačenje beba može uzrokovati njihovo pregrijavanje. Bebe treba da budu obučene u skladu sa temperaturom, bez više od jednog sloja odeće nego što bi nosila odrasla osoba, bez pokrivanja lica ili glave. Osim toga, provjerite dijete kako biste bili sigurni da nije prevruće; pazite na znoj ili osjećaj topline u grudima.

  Monitori spavanja beba

  Nema dokaza da ovi dodaci mogu otkriti jesu li vitalni znakovi mališana u redu. Zato nije preporučljivo povjeriti apsolutnu brigu o bebi ovim uređajima. Međutim, s vremena na vrijeme treba obratiti direktnu pažnju na san novorođenčeta.

  Umotavanje bebe u ćebe dok spava

  Umotavanje bebe u ćebad nije dobra ideja ako ste primijetili da se beba obično prevrće dok spava. U ovom slučaju, bolje je ne koristiti bilo kakvu ćebe i ostaviti im ruke i noge slobodne kako bi, u slučaju da se prevrnu, beba mogla rukama podići glavu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,