Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neke svježe sokove ne bi trebalo da pijete: Evo kako određeno voće i povrće utiče na vaš organizam

Preuzmite sliku

Zabluda o kojoj malo ko govori jeste ta da su svježi sokovi dobri u bilo kojoj količini.

Međutim, nije sve baš tako jednostavno. Organizam se razlikuje od čovjeka do čovjeka i vrlo je moguće da će jedan sok pomoći jednoj osobi, a već drugoj naškoditi, piše centarzdravlja.hr.

Važno je ne precijeniti ljekovitu moć sokova, jer su i oni, pre svega, hrana i njihov uticaj ne mora uvijek biti ljekovit. Namjena nije lijek, već pomoć i dodatak u vidu energije i vitamina. Svježi sokovi su, zapravo, vjerovali ili ne, loš izbor za neke bolesti. Dakle, ukoliko vas muči čir, gastritis ili pankreatitis, sok od limuna, narandže, jabuke, ribizle ili brusnice trebalo bi da izbjegnete. Prethodno navedeno voće sadrži mnoga organska jedinjenja koja povećavaju kiselost želuca, što može veoma lako izazvati gorušicu i bol.

  • Dijabetes vas ograničava na oskudnu konzumaciju soka od grožđa jer sadrži dosta glukoze i kalorija. Takođe, sindrom iritabilnog crijeva ima isti uticaj na količinu konzumiranja soka od grožđa kao i dijabetes.

    Važno je zapamtiti da mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva, pa ukoliko patite od dijareje, neophodno je da  ih razblažite sa vodom i pijete malo po malo.

    Preporučuje se neka normalna količina, koja iznosi od nekoliko kašika do najviše tri čaše dnevno, u zavisnosti od vašeg organizma i vrste soka.

    Postoji jedno mišljenje koje objašnjava nepogodno djelovanje električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u dodiru sa metalom. Svježi sokovi od voća i povrća na odličan način se dopunjuju jer je voće bogato šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća odlikuju se mineralnim solima.

    Vrijeme za ispijanje sokova koje se preporučuje jeste 30 do 40 minuta prije obroka ili u pauzi između obroka. Ako volite slatke voćne sokove poslije ručka, možete povećati fragmentaciju u crijevima i želucu i izazvati nadimanje. Svježi sokovi zahtjevaju da budu popijeni odmah nakon pripreme, jer čak i kartkotrajno skladištenje u frižideru smanjuje ljekovitu vrijednost soka, iako njegov ukus može ostati isti.

    Neki od svježih sokova, iako veoma zdravi, pokazali su se kao nepogodni po određene bolesti.

    Mrkva

  • Svjež sok od mrkve je vođa kada su sokovi od povrća u pitanju. Sadrži dosta beta-karotena, vitamin B, kalijum, kalcijum, kovalta i drugih mineralnih materija. Ove materije čine sok od mrkve izuzetno zdravim za djecu, za osobe sa slabim imunitetom kao i za one sa problematičnom kožom. Beta-karoten veoma je dobar za vid. Najbolje se asimiluje kada nakon soka jedete masniju hranu, kao i neku salatu začinjenu biljnim uljem.

    Kao i za ostale svježe sokove, ne bi trebalo da pijete previše. Višak beta-katotena opterećuje jetru, a koža može dobiti žućkasti ton. Čir i dijaeraj veoma su neprijateljski nastrojeni prema ovom soku, stoga ukoliko su vaš problem, izbjegavajte sok od mrkve.

    Cvekla

  • Sok od cvekle sadrži mnogo šećera, vitamina C, B1 i B2. Takođe, sadrži dosta kalijuma, gvožđa, mangana. Visok nivo magnezijuma doprinosi normalizaciji nervnog sistema, u slučaju stresa, preopterećenja ili nesanice. Ovaj sok poboljšava i pokretljivost crijeva, što ga čini dobrim za zatvor.

    Međutim, ono što niste znali jeste da svjež sok od cvekle sadrži i štetna jedinjenja, koja se veoma lako uništavaju  kontaktu sa vazduhom. Dakle, pre nego što popijete sok, trebalo bi da ga na 2-3 sata ostavite u frižideru. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok od cvekle jer nerijetko izaziva mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opštu slabost. Bilo bi dobro kada biste se jednostavno navikavali na sok od cvekle, ili ga jednostavno razblaživali kuhanom vodom ili sokovima od mrkve, šljive ili bundeve. Ljudi koji boluju od oboljenja bubrega, peptičkog čira, sok od cvekle se ne preporučuje.

    Paradajz

  • Sok od paradajza stimuliše varenje i smanjuje rizik od raka. Veoma je korisno za trudnice i dojilje. Sadrži veoma malo kalorija i to je glavni razlog zbog koga ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svež sok sadrži fitonicide, potiskuje framentaciju i truljenje u crijevima. Sok od paradajza preporučuje se 20-30 minuta prije obroka, jer može povećati sposobnost želuca i crijeva kada je varenje hrane u pitanju. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka, pa umjesto soli možete dodati bijeli luk, peršun ilii komorač. Sok od paradajza nije preporučljiv ljudima koji boluju od gastritisa, čira ili pankreasa.

    Kupus

    Sok od kupusa sadrži lako svarljive ugljene hidrate, vitamin C, folnu kiselinu i aminokiseline. Takođe, bogat je kalijumom, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Koristi se kao lijek protiv čira u toploj formi. Za ispiranje grla preporučuje se upotreba svježeg soka od kupusa.

    Sok od kupusa otežava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, zbog čega je odličan za osobe koje imaju problema sa gojaznošću. Preporučuje se da ga pijete 30 minuta prije jela, između obroka i to nekoliko puta dnevno. Bez obzira na ljekovito djelovanje soka na želudac, ukoliko imate gastritis ili čir, izbegavajte konzumiranje soka.

    Bundeva

    Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalijum, magnezijum i gvožđe. Takođe, sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i E, kao i beta-karoten. Sok od bundeve  posebno je dobar za bolesti bubrega i jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problem sa nesanicom, jedna čaša soka bundeve sa medom, pre spavanja, dobro će vam doći za lakši i mirniji san.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje