Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekada su to bile olovne pločice: Zašto žene nose grudnjake?

Preuzmite sliku

Nositi ili ne nositi grudnjak – to je pitanje. Neki ljudi reaguju na žene koje ne nose grudnjake kao da je to normalna stvar, a drugi misle da je to vulgarno.

Ali sve žene to znaju: pronalaženje udobnog grudnjaka nevjerovatno je težak zadatak, zbog čega se postavlja pitanje  zašto žene uopšte nose grudnjake. Možda je to samo navika, poput jutarnjeg pospremanja kreveta. Možda je to nešto što nam društvo nameće. A možda su grudnjaci zapravo dobri za tijelo, piše Bright Side.

Kada su izmišljeni grudnjaci i šta smo radili prije toga?

Nošenje grudnjaka moglo je započeti u drevnoj Grčkoj, gdje bi žene nosile različite vrste naramenica, obično povezanih pozadi. Rimljanke bi također nosile slične naramenice za sport. U srednjovjekovno doba u Španiji djevojke su nosile olovne pločice kako bi im dojke izgledale ravno.

A u Francuskoj je 1370. godine postojao zakon koji je zahtijevao da žene dojke podržavaju haljinama. Naravno, steznici su u to vrijeme bili stvarno popularni. Krajem 19. vijeka doktori su počeli govoriti protiv steznika. Ovu su ideju podržale sufražetkinje koje su se borile protiv nejednakosti žena jer su steznici damama doista otežavali kretanje, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Smatra se da su se grudnjaci koje danas poznajemo pojavili krajem 1800-ih, ali postoje različite priče o tome ko ih je stvorio. Neki kažu da ih je napravila Francuskinja Herminie Cadolle, za koju se govorilo da je napravila dvodijelni steznik, a onaj na vrhu bio je isključivo za grudi. Za drugu figuru, Caresse Crosby, rečeno je da je napravila grudnjak od maramica i vrpci pripremajući se za debitantsku loptu, nakon što je imala problema sa steznikom. Ali možda su samo posudili nečiju ideju iz 15. vijeka, jer je stari grudnjak iz tog vremena pronađen u dvorcu Lengberg u Austriji.

  Kada su žene mislile da ih je društvo natjeralo da nose grudnjake?

  1968. godine održan je godišnji događaj za Miss Amerike koji je bio nezaboravan jer su se protestirali protiv samog događaja kada su žene bacale sve vrste djevojačkih stvari poput lažnih trepavica, cipela na visokim petama i grudnjaka. Postoji mišljenje da su grudnjaci još jedan način za promjenu ženskog tijela kako bi odgovarao standardima ljepote određenog vremenskog perioda. To je isti razlog zbog kojeg su stvoreni steznici.

 • Da li biste trebali prestati nositi grudnjak iz medicinskih razloga?

  Danas ne postoje studije koje daju jasan odgovor trebate li nositi grudnjak ili ne. Istraživanja uvijek govore o pravim i pogrešnim grudnjacima. Ali u stvarnosti žene kupuju grudnjake koji su udobni, atraktivni i jeftini. Ali često ne znaju koji je pravi grudnjak za njih. I naravno, proizvođači ne mogu nadoknaditi činjenicu da oko 25% žena ima asimetrične grudi. Postoji mišljenje da će vam, ako prestanete nositi grudnjak, objesiti grudi, ali za to nema naučnog dokaza. Dojke gube oblik zbog gena, hormonalnih promjena i starenja, a ne zato što prestanete nositi grudnjake.

  Naučnici se slažu da bi žene s prekomjernom tjelesnom težinom mogle imati još pripijenije grudi ako ne nose grudnjak, ali čini se da njihovo nošenje ili ne čini preveliku razliku nakon što žene dostignu srednju dob. Međutim, jedno istraživanje pokazalo je mogućnost da se, kada žene ne nose grudnjake, stanje njihovih dojki poboljšava, jer kada imate grudnjak tetive i mišići prestaju raditi i dojke gube svoju čvrstoću.

 • Žene s velikim grudima žale se na bolove u vratu, leđima i ramenima, a kako se ispostavilo, ove probleme može uzrokovati nošenje pogrešnog grudnjaka. Osim toga, pogrešan oblik grudnjaka može uzrokovati probleme s dojkama.

  Međutim, ako je grudnjak pravi, to bi moglo pomoći ženama s velikim grudima da se riješe bolova u leđima. Postoji mit koji sugeriše da bi žene trebale odustati od nošenja grudnjaka jer to uzrokuje rak dojke. Jedan od razloga za rak dojke može biti pretilost, ali nema dokaza o povezanosti raka i nošenja grudnjaka. Ne biste trebali nositi grudnjak kojem je istekao rok trajanja. Da, i grudnjaci to imaju. A njihov životni vijek nije tako dug. Ispostavilo se da ako nosite određeni grudnjak barem jednom sedmično, trebali biste ga se riješiti nakon otprilike 8 mjeseci. Stvar je u tome što se grudnjaci rastežu i ne rade svoj posao dobro. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,