Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neizostavan dodatak svakom treningu: Rekvizit koji opušta i isteže mišiće (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ako vam je potrebno opuštanje mišića nakon treninga, spužvasti bi valjak kao sredstvo kojim ćete to postići mogao biti odličan izbor.

Takozvani spužvasti valjak (engl. foam roller) postao je neizostavni rekvizit pri svakom treningu. Osim što ga se koristi nakon tjelovježbe, njegovo korištenje ima prednosti i prije nje, prenosi index.hr.

“Bez ikakve pripreme prije treninga, smanjujete kvalitetu pokreta, što može dovesti do slabijih performansi i povećanog rizika od ozljeda. Koristeći roler prije vježbanja, otkrit ćete da se lakše krećete i izvodite vježbe jer su vaši mišići opušteniji”, rekao je za Woman's Health trener Lee Mullins.

I ne samo da će vam roler pomoći u sprječavanju ozljeda nego vam može pomoći i učinkovito izgraditi mišiće.

“Jednostavnom tehnikom rolanja povećavate prokrvljenost mišića, aktivaciju muskulature i opseg pokreta u zglobovima”, poručio je Luke Worthington, voditelj edukacija za trenere.

“Ako rolerom uklonite napetost iz mišića, povećat ćete sposobnost vašeg tijela da pri treningu koristi odgovarajuće mišiće”, dodao je Luke.

Lagan je i jednostavan za korištenje, omogućava bezbroj korisnih vježbi za razvoj snage i ravnoteže te oblikovanje i masažu cijelog tijela, stoga nema razloga zašto ga ne biste isprobali.

U videu je opisan jedan od načina kako ga možete koristiti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje