Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Negdje u zemlji snova: Crtani film koji je učio djecu da poštuju ono što imaju

Preuzmite sliku

“Negdje u zemlji snova” je učio djecu kako treba da poštuju ono što imaju jer postoje djeca koja nemaju ništa.

Crtani prati tužnu priču siromašnog brata i sestre, kao i njihove majke koja nema mogućnosti da im ispuni želje i da ih nahrani. Jedna od najupečatljivijih scena na samom početku je kada djeca kažu da su i dalje gladna, ali majka više nema šta da im ponudi, prenosi cdm.

Bajati i tvrdi hljeb umaču u vodu kako bi mogli da ga sažvaću.

Vjerovatno se sjećate i srceparajućih prizora kako vuku drva i spavaju pokriveni prekrivačima sa puno rupa.

Negdje u zemlji snova je oda djetinjstvu

Max Fleischer, bio je pionir animacije. Maks, nije bio samo animator i producent, već je bio i pronalazač tridesetak sprava za crtanje, prenosi Radioaktivni komarac.

On i njegov brat Dave su napravili i prvi zvučni crtani. Njihovi najpoznatiji radovi na animiranim filmovi su: Sinbad Moreplovac, Betty Boop, Mornar Popaj, Superman i crtani „Negdje u zemlji snova“.

  • Ovaj crtani film je na neki način oda njihovom djetinjstvu, budući da su došli iz Krakova u Ameriku. Odrasli su u porodici šestoro djece, kad su se doselili.

    Zahvaljujući ocu normalno su živjeli, ali gubitak očevog posla, preselio ih je u Brownsville, siromašni jevrejski dio New Yorka.

    Max je već kao tinejdžer krenuo da se bavi animacijom, kako bi izdržavao porodicu. I tokom Velike depresije je nastao ovaj rad koji je jedan od najuticajnijih crtanih filmova, a iza priče se kriju dva brata koje je upravo crtački dar izdigao iz bijede. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje