Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neće se sušiti ni kvariti: Trik kako čuvati limune da vam ostanu svježi i do mjesec dana

Preuzmite sliku

Limun rijetko skladištimo u frižideru, već često negdje van njega da nam je pri ruci, što je pogrešno. Naime, on se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško se može iz njega iscijediti sok, a na taj način gubi i neke od svojih hranjivih tvari. Ali, rješenje postoji i vrlo je jednostavno.

Trik kako ga sačuvati

Da bi ste limunu produžili vijek i to do mjesec dana, najbolje ga je čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili zip vrećicama. Ako ga samo stavite u frižider bez vrećice, nećete ništa postići.

Zatvorena plastična vrećica je ključ. Osim ako sve kupljene limune nećete iskoristiti u roku od 5 dana, od sada ih probajte čuvati na ovaj način i vidjet ćete razliku.

 • Zamrzavanje je super ideja

  Naučnici naglašavaju da ništa s limuna ne smijete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni sjemenke, a posebno ne koru. Naime, limunova korica sadrži pet do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.

  Osim antikancerogenog djelovanja, cijeli limun dobar je za oslobađanje tijela od toksina, ima antimikrobni učinak, učinkovit je protiv internih parazita i crva, regulira krvni pritisak, djeluje kao antidepresiv, te je odličan u borbi protiv stresa i živčanih poremećaja.

  Ako želite uživati i u blagodatima korice limuna, isprobajte sljedeće: Uzmite neprskani limun (ako nemate provjereni domaći, kupite organski bio limun u većim trgovinama ili trgovinama zdrave hrane), dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete cijeli ili na kriške).

  Nakon što ste limun dobro zamrznuli, izvadite ga i naribajte. Naribanog ga možete posuti po salatama, sladoledu, žitaricama, omiljenom piću i ostalim jelima koja se slažu s ovim svježim okusom. (atma.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,