Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne spuštajte se s djecom niz tobogan: Posljedice mogu biti opasne po dijete…

Preuzmite sliku

Bezazlena igra u dječijem parkiću može dovesti do teških povreda, a nekada roditelji nesvjesno doprinesu tome.

Prema najnovijoj studiji, spuštanje odrasle osobe niz tobogan s djetetom u krilu opasnije je nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može rezultirati lomom djetetove noge.

Kada dijete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dijete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dijete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od povreda.

Stručnjaci napominju da je 352.698 djece mlađe od šest godina povrijeđeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD-u, a mnoge od tih povreda bile su frakture nogu. Povrede su najčešće zadobijala djeca između 12 i 23 mjeseca starosti, a u 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dijela noge.

– Mnogi roditelji spuštaju se s malim djetetom u krilu niz tobogan bez puno razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja vidio, nisu ni slutili da bi se dijete moglo povrijediti. Znali su kazati kako nikada nisu čuli za to, te da su znali, da ne bi dijete stavljali u krilo – objašnjava dr. Charles Jennissen, ljekar i profesor na američkom Medicinskom sveučilištu Carver.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje ovakvog tipa igre, a ukoliko se odluče s djetetom zajedno spustiti niz tobogan, roditelji to trebaju napraviti s velikim oprezom, otkriva Independent. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,