Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nauka tvrdi da hrkanje ubrzava starenje

Preuzmite sliku

Hrkanje je vjerovatno jedna od najgorih stvari koja može da omete miran san ukućana, ali osim neugodne buke hrkanje bi moglo da bude i krivac za ubrzano starenje hrkača, pokazuje studija američkih naučnika.

Studija objavljena u časopisu Sleep pokazuje da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje, prenosi Hina.

Hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba, prenosi portal MSN. Studija je pokazala da poremećaj disanja u snu može da ubrza starenje tijela hrkača za 215 dana.

“Biološko doba ljudi ne mora da odgovara njihovoj hronološkom dobu”, kaže Xiaoyu Li, vođa studije i naučnica u Školi za javno zdravlje u Bostonu.

“Naši podaci pružaju biološke dokaze o nastanku negativnih fizioloških i zdravstvenih učinaka ako se poremećaj disanja pri spavanju ne liječi.

Za potrebe studije naučnici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK.

Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori studije napominju da je u tom smislu potrebna dodatna studija.

“Često se smatra da su žene manje izložene zdravstvenim tegobama povezanim s hrkanjem, ali naša studija dala je drugačije rezultate”, kaže Li.

Naučnici sugerišu da je potrebno sprovesti još jedno istraživanje kojim bi se utvrdilo može li liječenje poremećaja disanja pri spavanju da smanji epigenetsko ubrzano starenje.

Do danas poremećaji disanja pri spavanju uobičajeno se ne dijagnostifikuju niti se liječe. Međutim, ako nauka utvrdi na koji način poremećaj disanja pri spavanju utiče na starenje moći će se usredotočiti na otkriće intervencija koje bi moglo da pomogne produženju života.

Svoj rad autori studije predstaviće u junu 2019. godine na 33. godišnjem skupu Saveza profesionalnih društava za spavanje u San Antoniju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,