Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nauka kaže: Ovo je najvažnija stvar na licu

Preuzmite sliku

Koja je to ključna osobina vašeg lica koja ga čini prepoznatljivim? Dok je logična pretpostavka da bi to bio vaš nos, oči, usta, zapravo su obrve te koje „dižu cijenu“ vašem licu.

Pored njihove uloge filtera protiv prašine, prljavštine i znoja, obrve imaju važnu društvenu ulogu – služe kako bismo bolje izrazili emocije i prepoznali ljudska lica.

Opšta fascinacija obrvama u posljednje vrijeme, dakle, nije slučajnost. Svi mi želimo obrve Care Delevigne, a ako nam priroda nije podarila jake obrve prilikom rođenja, to pokušavamo da nadomjestimo olovkama , serumima koji pospješuju rast dlaka pa čak i procedurom transplatacije dlaka (koja postaje sve popularnija).

U jednoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu Letbridge u Kanadi, istraživači su ispitanicima pokazali 25 fotografija slavnih ličnosti bez obrva, praćenih sa još 25 fotografija slavnih ličnosti bez očiju. Učesnici su uspjeli da identifikuju 56 posto poznatih sa fotografija gdje im nisu bile prikazane oči, ali je samo 46 posto ispravno imenovalo poznate bez obrva.

Zaključak: obrve su važnije od očiju ako želite da napravite trajan utisak. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,