Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnik kaže da se suđe ne bi trebalo prati spužvom: ‘Na njoj je više bakterija nego na Zemlji stanovnika…’

Preuzmite sliku

Ako suđe perete ručno umjesto u mađini , vjerovatno vam je ‘alat’ za čišćenje ostataka hrane s tanjira obična spužva; ali jeste li znali da se s njom često po posuđu razmaže još više bakterija , čak i kada vam se čini da je čisto?

Tako napominje norveški naučnik Trond Møretrø s Instituta za istraživanje hrane, a onima koji za pranje suđa koriste spužvu savjetuje – da je odmah bace u smeće. Taj je popularni predmet za čišćenje je opasan jer se na njemu lako razvija salmonela i neke druge bakterije, posebno ako spužvu koristite svaki dan pa gotovo nikad nije potpuno suha.

Vlažni uvjeti unutar spužve savršeno su mjesto za rast bakterija; a iako većina nije opasna za ljude, na spužvi se razvija i salmonela od koje se možete razboljeti.

– Jedna spužva može sadržavati više bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Vlažna je i skuplja ostatke hrane koji su također hrana za bakterije, što vodi do njihovog brzog rasta – objasnio je.

Naučnik je rekao i da čišćenje spužve ne čini veliku razliku, a jedini način da dok ju koristite osigurate potpunu higijenu je svaki dan nova spužva– što je skupo i loše za okoliš. Prema Trondu, najbolja stvar koju možete upotrijebiti za pranje suđa je četka za ribanje, jer se njene čekinje suše dovoljno brzo da bakterije ne mogu dugo preživjeti, a ima i ručku ruke drži dalje od direktnog kontakta s njima.

“Budući da se četka vrlo brzo suši, štetne bakterije odmah umiru, a njena ručka sprječava izravan kontakt ruku s njima. Zato predlažem da sljedeći put kada trebate novu spužvu radije isprobate četku koja je po svemu bolji izbor za pranje posuđa”, zaključio je. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,