Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnik izumio alkohol koji ne izaziva mamurluk

Preuzmite sliku

Kontroverzni naučnik David Nutt na pragu je da svoj davno započeti naučnički projekat plasira u prodaju. Novi alkohol bi zbog nepostojanja štetnih efekata po zdravlje bio klasifikovan kao dodatak ishrani.

„Alkohol je opasniji od heroina i kreka” – teza je čiji je tvorac kontroverzni naučnik David Nutt. Iako su ga, zbog javnog preispitivanja moralnih standarda na osnovu kojih sudimo o upotrebi droge i alkohola,  kaznili otpuštanjem sa pozicije savetnika vlade u vezi sa upotrebom opijata i droga, on ne prestaje da plasira autentične ideje iz oblasti neurofarmakologije.

Ideja na kojoj trenutno radi, u svojoj laboratoriji Imperijalnog koledža u Londonu, zove se Alcarelle – vrsta sintetskog alkohola, za koji naučnik tvrdi da je bezbjedan po zdravlje. „Kao psihijatar, veliki dio moje karijere proveo sam posvećen liječenju ljudi od alkohola, pa većina mojih naučnih otkrića polazi odatle ”, izjavio je Nutt u svom intervju za The Guardian.

Ipak, nemoguće je zanemariti činjenicu da je profesor Nutt suvlasnik bara u kom se svakodnevno prodaje alkohol. Za sebe tvrdi da nije protivnik alkohola, ali da bi bilo lijepo ako bi za isti postojala alternativa.

Sintetički alkohol (alcosynth) imao bi isti opuštajući i društveno podsticajni efekat, a ono što ga čini boljim izborom od klasičnog alkohola je izostajanje mamurluka i štetnosti po zdravlje.

Ideja o sintetičkom alkoholu postoji od 1983. godine kada je Nutt otkrio da alkohol djeluje na mozak stimulišući GABA receptore. Na taj način se moza opušta, jer se usporavaju neuroni i otpušta se manje neurotransmitera. Primjenom izvijesnih hemikalija koje blokiraju GABA receptore na opijenim pacovima, uspio je da ih otrijezni. Kako je tehnologija tada bila u začetku ovo istraživanje je izazvalo burne reakcije.

Danas kada je nauka napredovala, otkriveno je postojanje 15 različitih vrsta GABA receptora. Za neke od njih postoji mogućnost vezivanja sintetskih alkohola, čime bi se proizveli različiti učinci. Pa bismo tako mogli da imamo alkohol za različite situacije – od alkohola za žurke do alkohola za poslovni ručak.

Nutt i njegov tim stručnjaka očekuju da će se u narednih pet godina usvojiti propisi koji bi Alkarel klasifikovali kao dodatak ishrani. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,