Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici ustanovili šta sve učinkovite dijete imaju zajedničko

Preuzmite sliku

Jedina stvar koju morate znati da biste svoju težinu držali pod kontrolom 

Ako ste imalo poput nas, onda ste vjerovatno već nekoliko puta isprobavali razne režime prehrane kako biste svoju težinu držali pod kontrolom, od kojih su, ruku na srce, neki bili prilično zahtjevni i teško provedivi u stvarnom životu.

I premda svako malo svi slušamo o novim čudesnim dijetama, teško je u poplavi informacija znati koja je najbolja i najučinkovitija – i baš u takvim slučajevima je najbolje poslušati nauku. To smo i učinili.

Nedavno je u New Orleansu održana konferencija na kojoj se okupila krema svjetskih nutricionista, a znanstvenik i profesor sa sveučilišta Stanford, Christopher Gardner, objavio je na tom skupu zbog čega tačno neke dijete postižu rezultate, dok druge samo izmuče ljude. Evo u čemu je stvar.

Iako je Gardner naveo da se težina može smanjiti smanjenjem unosa kalorija, što smo svi znali, postoji kvaka. Ako samo počnete manje jesti, većina ljudi će se stalno osjećati gladnima, frustriranima te će prekinuti dijetu.

Umjesto toga, kaže profesor, potrebno je odabrati onaj plan prehrane koji će vas stalno održavati sitima tako da ćete zbog tog osjećaja sitosti imati manju potrebu za jelom. Kako to postići?

Potreban je balansiran unos proteina, masti i ugljikohidrata.

Dakle, sve dijete koje zabranjuju bilo koju skupinu ovih namirnica zanemarite (zamislite koliko ste puta izbacivali ugljikohidrate i masti).

Osim ovoga, znanstvenici preporučuju smanjivanje unosa šećera i rafiniranih žitarica, a najboljom prehranom smatraju Mediteransku dijetu. (grazia.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,