Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici tvrde: ‘Kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo mu dajete bocu vina ili gram kokaina’

Preuzmite sliku

Korištenje pametnih telefona i drugih uređaja postalo je potpuno nekontrolisano, te se kod djece sve češće javlja zavisnost, kakav je slučaj sa drogom i alkoholom.

Do ovog šokantnog otkrića došli su svjetski naučnici i ljekari koji tvrde da, kad pametni telefon date u ruke svojoj djeci, to je kao da ste im dali gram kokaina.

Stručnjak za bolesti zavisnosti Mendi Saligari je, kako je objavljeno, još 2017. godine skrenula pažnju na ovaj problem i objasnila i da Snapchat i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera baš kao droga i alkohol.

“Uvijek kažem ljudima – kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete bocu vina ili gram kokaina! Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima, nego drogi i alkoholu, kada djeluju na iste moždane impulse”, istakla je Saligarijeva.

Psihijatar i psihoterapeut iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici dr. Ivica Mladenović dijeli mišljenje svjetskih stručnjaka, i ističe da se zavisnost od smartfona može mjeriti za zavisnošću od heroina.

 • “To je zavisnost od interneta, društvenih mreža i video-igara. Pametni telefoni sami po sebi nisu opasni, međutim, oni uglavnom danas služe da se u svakom trenutku bez ograničenja dospije do interneta. Ne postoji mogućnost da se kontrolišu, a djeca imaju pristup svim sadržajima na internetu, čak i onima koji nisu poželjni za njih”, objašnjava Mladenović.

  On napominje da je kod djece veća opasnost da razviju zavisnost od video-igara, i podsjeća da se od prošle godine ona tretira kao stanje koje bi trebalo liječiti.

  “S jedne strane, zavisnost je sama po sebi opasnost, a sa druge, imamo iskustva da mladi ljudi poslije osmog razreda napuštaju školu zato što žele u potpunosti da se posvete igricama. Imamo i situacije da se djeca poistovjećuju sa likovima iz igara, tu može doći do vršnjačkog nasilja, ali i do samoubistva”, upozorava Mladenović.

  On kaže da je kod starije djece prisutniji problem zavisnosti od društvenih mreža.

  “Dovoljno je da jednom probate heroin i vi ste razvili zavisnost, isto je i sa internetom. Kada vi to date u ruku nezreloj osobi, to znači da ste spriječili da se ona razvije u zrelu osobu. Adiktivnost je ogromna, a problem je što ne postoji prevencija. Ne postoji dijagnoza zavisnosti od surfovanja, društvenih mreža, interneta, a ima puno pacijenata i kod nas, u svijetu posebno”, napominje Mladenović i zaključuje da je veliki problem to što roditelji ne provode dovoljno vremena s djecom. (Yumama)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,