Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici tvrde da moć ozbiljno šteti mozgu

Preuzmite sliku

Kad bi se moć prodavala na recept poput lijeka, popis nuspojava bio bi duži jer sigurno može da djeluje toksično i pokvari ljude. Može li moć da uzrokuje oštećenja mozga?

Odgovor je potvrdan, kaže Suhvinder Obi, neuronaučnik s ontarijskog Univerziteta McMaster, jer dugotrajan premali dodir sa stvarnošću može izazvati funkcionalne probleme u mozgu.

Na glave moćnih i onih koji to nisu Obi je stavio uređaj za transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS) i otkrio da moć ometa određeni neurološki proces, tačnije ‘ogledanje’, što je temelj ljudske empatije. Drugim riječima, moć otupljuje, na primjer, poštovanje i simpatije prema drugima, priznanje zasluga, nagrađivanje, rječju – sve ono što i sami želimo da nam neko čini i uvažava.

Paradoks moći, kako je to nazvao istoričar Henri Adams, rezultira gubitkom “kapaciteta” koji bi trebao biti na prvom mjestu. Moć je metaforički opisao kao neku vrstu tumora koji ubija žrtvine simpatije! Potvrda je to i dvadesetogodišnjih istraživanja Dečera Keltnera, profesora psihologije s Berklija, koji naglašava da su ispitanici pod uticajem moći djelovali kao da su “pretrpjeli traumatsku povredu mozga – postaju impulzivniji, manje svjesni rizika i manje sposobni vidjeti probleme drugih ljudi”.

Obi je u svom istraživanju TMS-om pratio aktivnosti koje se odvijaju u mozgu i bez naše svijesti. Ispitanici su gledali videozapis u kojem su neke osobe stiskale gumenu loptu. Reakcije su bile različite, odnosno živčani putevi kod grupe učesnika koji nisu imali neku posebnu moć dobro su funkcionisali dok je kod “moćnih” ta reakcija bila uništena, odnosno više nalik na neku vrstu anestezije!? Istraživači kažu da ta promjena može biti trajna ako moć traje dugo. Drugim riječima, moglo bi doći do tzv. funkcionalne promjene u mozgu! Upravo zato naučnici predlažu da moćnici s vremena na vrijeme pokušaju namjerno da “komuniciraju sa stvarnošću” kako bi se zaštitili od trajnog funkcionalnog oštećenja. U tome im može pomoći i neko iz okoline u kojoj žive, a ko se usuđuje da ih prizemlji. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,