Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili zašto su neke osobe uvijek mrzovoljne

Ako lako planete oko najmanjih sitnica, možda treba kriviti strukturu vašeg mozga. Naučnici su utvrdili da ljudi koji pate od povremenog eksplozivnog poremećaja, imaju manje sive tvari u regiji mozga koja upravlja emocijama. Studije koje su proučavale neurološke snimke mozga, utvrdile su da ove regije imaju važnu ulogu u agresivnom ponašanju.

Povremeni eksplozivni poremećaj definira se kao povratna, problematična, impulsivna agresija, kaže autor studije, doktor Emil Coccaro sa Sveučilišta u Chicagu, prenosi Telegram.

Iako se ovaj poremećaj javlja puno češće nego bipolarni i šizofrenija zajedno, naučnici i laici vjeruju da je takva agresivnost samo znak lošeg ponašanja koje treba prilagoditi.

Veći volumen sive tvari znači manje agresije

U studiji na 168 subjekata ustanovljena je direktna veza između historije agresivnog ponašanja i volumena sive tvari. Volumen sive tvari kod osoba sa takvim poremećajem je primjetno manji. Studija je mjerenjem pokazala i korelaciju količine sive tvari sa stupnjem agresivnog ponašanja.

Što je veći volumen sive tvari, to su osobe manje agresivne. Ovo saznanje je jako značajno jer pokazuje kako oštećeni razvoj kruga mozga zaduženog za upravljanje emocijama može biti temelj skolonosti osobe prema izljevima bijesa i agresivnom ponašanju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,