Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici proveli istraživanje: Djeca inteligenciju u većoj mjeri naslijede od majke

Preuzmite sliku

Nedavno je istraživanje naučnika sa Univerziteta Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit iz Glasgowa otkrilo da djeca za svoj kvocijent inteligencije najviše mogu zahvaliti svojim mamama, a ne oba roditelja kako su prije mislili.

Za ovo su istraživanje ispitanici nekoliko godina zaredom anketirali djecu i mlade od 14 do 22 godine, uzevši u obzir i razne vanjske čimbenike koji su im mogli uticali na IQ, poput obrazovanja i socijalno ekonomskog statusa.

“Istraživanje nam je pokazalo da je inteligencija majke najbolji pokazatelj kako će se razvijati inteligencija djeteta”, rekli su autori istraživanja iz Glasgowa za Daily Star i dodali kako se IQ djece od onog kod majki razlikovao u svega 15 bodova.

Ipak, pokazalo se kako bez obzira na istraživanje nisu svi naučnici skloni vjerovati da je ženski X kromosom najzaslužniji za IQ djeteta, a dosta je onih onih koji misle kako genetika ne može biti jedini faktor koji određuje nasljedne osobine.

Oni kažu da IQ djeteta, baš kao i mnoge druge nasljedne osobine, gotovo podjednako određuju genetika i okolina u kojoj dijete odrasta, odnosno da okolina na njih ima čak nešto veći uticaj od genetike, u omjeru 60: 40 posto. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,