Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici potvrdili: Čimpanzino sklonište čišće od naših kreveta

Preuzmite sliku

Vaš krevet je možda zadnje mjesto za koje biste pomislili da je prljavo. Ipak je to vaše utočište svake noći i pokušavate ga napraviti što udobnijim i čišćim.

Redovno perete i mijenjate posteljinu, tuširate se prije spavanja i nosite pidžamu?

Naučnici tvrde da ništa od toga ne pomaže. Vaš krevet je puno prljaviji nego što mislite, piše Shape.

Novo istraživanje sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini pokazalo je da je ljudski krevet prljaviji i od čimpanzinog skloništa. Tvrde da krevet nije prljav zbog vanjskih utjecaja već zbog samih ljudi.

“Znamo da su ljudski domovi vlastiti ekosistemi i da ljudski kreveti često sadrže razne organizme. Oko 35 posto bakterija u ljudskom krevetu dolazi iz ljudskog tijela, uključujući fekalne, oralne i kožne bakterije”, kaže vodeća stručnjakinja Megan Thoemmes.

S obzirom na to da čimpanze žive u svom prirodnom okruženju u šumi, njihovo sklonište ne sadrži toliku količinu bakterija.

Kako ljudi većinu vremena provode vani i svu tu prljavštinu donose u kuću, dom i krevet su podložno tlo za razvoj bakterija.

Naučnici dodaju da tu nema pomoći, osim ako planirate prati posteljinu svake večeri (što nije baš praktično).

Dobre vijesti su da se naše tijelo naviklo na takvo stanje pa se ne moramo bojati bilo kakvih negativnih posljedica, tvrde istraživači iz Sjeverne Karoline i unaprijed se izvinjavaju za sve noćne more koje su vam prouzrokovali ovim zaključcima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,