Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici otkrili novu korist od učenja stranog jezika

Da li želite da naučite strani jezik, ali nemate dovoljno vremena, motivacije, snage…? Postoji još jedan važan razlog zašto je dobro govoriti engleski, njemački, francuski ili neki drugi jezik.

Novo istraživanje na Univerzitetu Concordia u Kanadi, podržalo je teoriju da je učenje novog jezika korisno za mozak.

Dok su se u prethodnim studijama naučnici fokusirali na zdrave ljude, u ovom eksperimentu odlučili su da proučavaju uticaj multilingvizma na ljude sa Alzheimerovom bolesti i ljude sa umjereno kognitivnim oštećenjem koje često dovodi do demencije. Koristeći MRT skeniranje, tim je utvrdio da dvojezičnost može spriječiti neke promjene mozga viđene kod Alzheimerove bolesti. Osobe koje su govorile nekoliko jezika imale su deblje tkivo mozga u područjima koja pate od ove bolesti, uključujući i područja odgovorna za pamćenje.

Naučnici su zaključili da je znanje nekoliko jezika jedan od faktora zdravog načina života koji utiče na kognitivne funkcije osobe. Pa, možda je pravo vrijeme da se registrujete za kurs stranog jezika ili da preuzmete aplikaciju za učenje jezika na pametnom telefonu? (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,