Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrili koliko je seksa dovoljno u vezi?

Preuzmite sliku

Jedno od pitanja koje muči parove otkad je svijeta i vijeka jest – seksaju li se dovoljno? Odnosno, seksaju li se manje ili više od drugih i koliko je seksa zapravo “normalno”?

Na sreću svih vas koji mozgate o tom pitanju, postoje naučnici koji su to odlučili i istražiti. Tako je jedno istraživanje objavljeno 2015. godine u magazinu Social Psychological and Personality Science pokazalo da se, kada parovi imaju spolne odnose otprilike jednom sedmično, lična sreća i sreća u vezi počinju izjednačavati.

Amy Muise, znanstvenica koja je radila na studiji, za Huffington Post rekla je da je to dobar podsjetnik za parove da ne moraju osjećati pritisak da ispune određeni “broj” što se tiče učestalosti seksa.

“Općenito je važno održavati seksualnu vezu s partnerom, ali također je važno imati realna očekivanja o nečijem spolnom životu, s obzirom na to da su mnogi parovi zauzeti poslom i odgovornostima. Naše istraživanje sugeriše da je redovan seks povezan sa srećom u vezi, ali nije potrebno seksu toliko često težiti”, objasnila je.

Tri istraživanja

Da bi saznala jesu li najsretniji parovi ujedno i oni koji se najviše seksaju, Muise je provela tri istraživanja.

Prva, u kojoj su korišteni i raniji podaci iz 23-godišnjeg istraživanja s više od 25.000 ispitanika, pokazala je da je više seksa povezano s višim nivoima sreće, ali samo dok je učestalost seksa oko jednom sedmično. To se odnosilo samo na ljude u vezama, ne i na samce.

Druga, u kojoj je Muise ispitala 335 etnički raznolikih učesnika u internetskoj anketi, potvrdila je rezultate prvog istraživanja, a treća koja je uključivala 2400 bračnih parova u 14-godišnjem razdoblju pokazala je da je seks povezan s nivom sreće, ali samo dok je učestalost iznosila, također, jednom sedmično.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,