Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrili dvadeset najgorih vrsta bola: Porođaj nije među njima…

Preuzmite sliku

Ko nikada nije imao kamen u bubregu ili neuralgiju trigeminalnog živca, taj ne zna šta je patnja.

Da li ste se ikada pitali da li više boli polomljeno rebro ili upaljeno slijepo crijevo? Ili možda pak probušeno plućno krilo ili udarac u testise? Nadamo se da nikada nećete na sopstvenoj koži saznati odgovor, a time se pozabavio site britanskog Nacionalnog servisa za zdravstvo.

Na listi se nalaze neka manje poznata stanja koja dovode do velikih bolova, kao što je neuralgija trigeminalnog živca. On se nalazi u glavi, a oni koji su, nažalost, imali to stanje, bol opisuju kao električni šok. Užasno iskustvo je i smrznuto rame, situacija u kojoj zglob postane tako uzak da je praktično nemoguće podići ruku.

Lista najgorih 20 bolova ide ovako: zoster, klaster glavobolje, smrznuto rame, lomovi kostiju, kompleksni regionalni bolni sindrom, srčani udar, iskliznuće diska u kičmi, rak, artritis, migrena, išijas, kamen u bubregu, upala slepog creva, neuralgija trigeminusa, pankreatitis, giht, endometrioza, čir na želucu, fibromialgija i bol nakon operacije.

Jedan korisnik društvene mreže Reddit objasnio kroz kakav je pakao prošao pošto ga je, dok je bio u automobilu, udario kamion. Poslije nesreće imao je 19 slomljenih kostiju, potres mozga i probušena pluća. Prvih sat-dva poslije sudara je sve bilo u redu, a kaže da je imao i sreće pošto je pao u nesvijest.

Tada su mu dali morfijum, a problemi su nastali kada je prestalo njegovo djelovanje. Sljedeća četiri mjeseca doživljavao je pravu agoniju, a ljekari su morali i da mu indukuju komu jer je bolnica odjekivala od njegovog vrištanja. (noizz.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,