Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite svoje omiljene osvježavajuće koktele za tople ljetne večeri u nekoliko koraka

Preuzmite sliku

Topli sunčani dani i ljetne noći pamte se po uživanju u morskim radostima, nezaboravnim večernjim druženjima i sklapanju novih prijateljstava, ispijajući osvježavajuće koktele čije okuse zauvijek pamtimo.

Predstavljamo vam ljetne koktele koji pružaju bogato iskustvo čarobnih okusa i nezaobilazno rashlađenje u predstojećim toplim danima i noćima

Kokosov koktel

Sastojci: 4 svježa mlada kokosa, čaša i po ruma ili votke, led, limeta, 4 duge slamke

Priprema: Koristite oštar nož kako biste napravili kvadratni rez na gornjem dijelu kokosa. U njega ulijte alkohol, otprilike dvije čašice. Dodajte nekoliko kockica leda, sok od limete i slamčicu.

  • Pinky colada

    Sastojci: 30 ml bijelog ruma, 30 ml zlatnog ruma, 20 ml sirupa od kokosa, 10 ml grenadina sirupa, 20 ml tekućeg šlaga, 80 ml soka od ananasa

    Priprema: Pomiješajte sve sastojke u shakeru i dobro protresite, kako bi se svi sastojci povezali i kako biste dobili laganu pjenicu u čaši. Poslužite s ledom i dekoracijom po želji.

    Sangria od ružičastog vina

    Sastojci: boca ohlađenog vina, pola šoljice svježe limunade, 2 mandarine, limun, 2 narezane jagode, 2 šoljice pjenušave francuske limunade, šoljica smrznutih malina

    Priprema: Pomiješajte prvih pet sastojaka. Ostavite u frižideru najmanje jedan sat prije posluživanja, tako da okus bude puniji. Dodajte gaziranu francusku limunadu i smrznute maline, te poslužite odmah. Kada je svježe izvađeno iz frižidera i posluženo, tada je najukusnije.

  • Whisky sour

    Sastojci: 50 ml viskija, 25 ml soka od limuna, 30 ml šećernog sirupa, dehidrirana naranča i menta za dekoraciju

    Priprema: Šećerni sirup pripremite tako što ćete pomiješati šoljicu vode i šoljicu šećera u lončiću i zagrijati dok se šećer ne otopi. Kada se počnu javljati mjehurići po rubu površine vode, a tekućina ne bude mutna nego prozirna, sirup je gotov. Ohladite ga i pospremite u teglu, te držite u frižideru do trenutka kad ćete ga koristiti u koktelima. Za pripremu ovog koktela dodajte u shaker viski, šećerni sirup i sok od limuna, dobro protresite pa poslužite s ledom i dehidriranom narančom i mentom kao dekoracijom.

    Ledena lubenica s mentom

    Sastojci: 1/2 kg lubenice očišćene od kore i sjemenki, 3 dl soka od višanja, sok jedne ocijeđene limete, kašika šećera 10-12 listića mente

    Priprema: Očišćene komade lubenice, bez kore i bez sjemenki, stavite u sjeckalicu. Dodajte sok višnje, sok jedne limete, listiće mente i šećer te miksajte dok se ne rastopi. Dobijeni sok premjestite u zdjelu i zamrznite kroz nekoliko sati. Smrznutu smjesu izvadite kašikom i stavite ponovno u multipraktik te još jednom vrlo kratko sameljite u blenderu. Poslužite sa sitno sjeckanom koricom limete i dekoracijom od mente.

    Limunada s borovnicama

    Sastojci: dvije kašike smrznutih borovnica, 44 ml votke, limunada, led

    Priprema: Limunadu napravite po svom okusu, s onoliko šećera ili meda koliko vam odgovara. Smrznute borovnice stavite na dno čaše, zajedno s ledom. Ulijte votku, a zatim i limunadu. Ukrasite kriškom limuna i uživajte. Umjesto čaša možete koristiti i dekorativne čaše. (Azra.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,