Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napravite sami kod kuće parfem s afrodizijačkim učinkom

Preuzmite sliku

Većina ‘ljubavnih’ parfema sadrži notu ruže ili jasmina, koji djeluju vrlo zavodljivo, no ima i drugih kombinacija koje će probuditi strasti u vezi u koju se uvukla dosada…

Riječ afrodizijak potiče od imena grčke božice Afrodite, koja je bila poznata po ljepoti, senzualnom zanosu, želji i strasti. Tako i afrodizijak budi onu unutarnju vatru koju mnogi od nas traže kad se u vezu zavuče dosada. Zalogaj koji ima učinak afrodizijaka, ili kap parfema s takvim mirisom, često mogu probuditi strasti, pa se vrijedi potruditi oko izrade vlastitog mirisa.

Među mirisima koji se najčešće spominju u tom kontekstu su ruža i jasmin. Eteričnom ulju ruže često se pripisuje harmonizirajuće svojstvo, dok se jasminu tepa kao umirujućoj snazi zavodljivosti. Miris jasmina je topao, cvjetan i duboko privlačan i u Indiji se stoljećima koristio kao afrodizijak. Utvrđeno je da jasmin stimuliše osjetila bez ikakvih negativnih nuspojava, prenosi 24sata.hr.

Iako se ti mirisi nekima sviđaju, a nekima baš i ne. koriste se u većini parfema, jer sinergija tih mirisa djeluje čudesno  u kombinaciji s drugim zadovoljivim mirisima.  Ima ih još: Sandalovina je eterično ulje koje stvara egzotičnu, senzualnu atmosferu i također ima reputaciju afrodizijaka, posebno kad se pomiješa s Ylang Ylangom.

Također, eterično ulje vanilije ima slatku aromu s učinkom afrodizijaka i ne možemo ga zanemariti u ovoj priči. I miris ulja cedra, koji na mnoge ima uspavljujuće djelovanje, zapravo ima učinak afrodizijaka i poznat je po tome da budi seksualnu želju posebno kod muškaraca.

Postoji mnogo načina za korištenje tih eteričnih ulja. Možete ih koristiti kao parfeme s jednom notom, kao mješavinu u difuzerima, kao raspršivač za posteljinu, ulje za tijelo, ili kao mješavinu parfema koju kreirate za osobnu upotrebu. Zabavite se s tim kod kuće: Izradite svoj parfem kombinujući mirise.

Evo jednog ‘recepta’, odnosno prijedloga za izradu kombinacije s učinkom afrodizijaka, uz napomenu kako možete koristiti i druga ulja, jedino pritom treba malo eksperimentisati oko njihove količine:

Parfem s notom afrodizijaka
Sastojci:

-3 kapi eteričnog ulja sandalovine
-2 kapi eteričnog ulja vanilije
-3 kapi eteričnog ulja cedra
-300 ml 70 posto etanola (alkohola iz žitarica), nikako običnog medicinskog alkohola ili votke

Upute: 

Ulijte alkohol u bočicu u kojoj ćete miješati parfem. Dodajte ulja i dobro protresite. Ostavite sedam dana da se marinira, slegne i sinergizira i – možete ga koristiti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,