Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napravite prirodne boje za uskršnja jaja od hrane koju imate u domu

Preuzmite sliku

Uskrs i uskršnja jaja ne mogu jedno bez drugoga, ali svi znamo da boje za njihovo ukrašavanje nastaju uz pomoć hemikalija te su svake godine sve skuplje i skuplje. Ove godine uštedite nešto novca i napravite sami prirodne boje kod kuće.

Ako želiš smeđa, plava ili crvena uskršnja jaja nije ti potrebna kupovna boja. Sve što trebaš napraviti je pogledati u svoj frižider ili u ostavu i provjeriti koje to namirnice imaš kod kuće te se baciti na pripremu domaćih i prirodnih boja, piše MissZdrava.

Kako ofarbati uskršnja jaja:

-Pomiješaj 250 mililitara vode i dvije kašike sirćeta u loncu srednje veličine.
-Dovedi tekućinu do vrenja, dodaj sastojke za boju, koji se nalaze niže u tekstu i smanji toplinu. Pusti da kuha 30 minuta, a zatim ostavi da se ohladi. Procijedi boju prije dodavanja jaja.
-Nakon što je procijediš, dodaj jaja i ostavi da odstoje najmanje 30 minuta u njoj. Za živahnije i jače boje ostavi jaje da se namače nešto duže u boji. Kad dobiješ željenu nijansu, ukloni jaje uz pomoć kašike ili uz pomoć hvataljki te ga papirnatim ubrusom osuši.

 • Ružičasta jaja

  U smjesu vode i sirćeta dodaj 600 grama nasjeckane cvekle. Nakon što se bude kuhala 30 minuta, boju procijedi, a zatim u nju na 30 minuta ili više stavi jaja.

  Narandžasta jaja

  U smjesu vode i sirćeta dodaj tri do četiri šake lupina žutog luka. Nakon 30 minuta, boju procijedi, a zatim u nju na 30 minuta stavi jaja. Ako želiš žarko narandžastu boju, ostavi jaje da u boji bude cijelu noć. Ako želiš dobiti tamno smeđu boju, ponovi postupak, ali umjesto lupina žutog luka, koristi lupine crvenog luka ili ih pomiješaj zajedno.

  Žuta jaja

  U kipuću vodu dodaj tri kašike kurkume. Pusti da se kuha 30 minuta, ostavi da se ohladi i u nju zatim umoči jaja na 30 minuta ili dok ne postignu željenu nijansu žute boje.

  Svijetloplava jaja

  U kipuću vodu dodaj 30 grama nasjeckanog crvenog ili ljubičastog kupusa. Kuhaj ga 30 minuta, procijedi boju i ostavi da se jaja namaču 30 minuta ili preko noći za jaku boju.

 • Tamnoplava jaja

  U kipuću vodu dodaj 40 grama borovnica. Pusti ih da se kuhaju 30 minuta i zatim procijedi boju i u nju stavi jaja na 30 minuta ili duže, ovisno o dubini boje koju želiš. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,