Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite čokoladne palačinke s punjenjem od jagoda

Preuzmite sliku

Maksimalno iskoristite sezonu jagoda i isprobajte ovaj recept za palačinke punjene ovim omiljenim sezonskim voćem. Ove palačinke čokoladnog okusa sadrže kakao i zato se još bolje slažu s slatko-kiselim jagodama, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za 8-10 palačinki:

– 2 jajeta
– 2 velike kašike šećera
– 1 velika kašika kakaa
– 1 prstohvat soli
– 120 grama glatkog brašna
– 50 grama maslaca
– 2 dcl mlijeka
– 1 dcl vode

Sastojci za punjenje od jagoda:

– 300 grama jagoda
– 3 dcl kiselog vrhnja
– 2 velike kašike šećera

Priprema:

1. Prvo pripremite smjesu za palačinke koja mora kasnije mora mirovati barem sat vremena kako bi se svi sastojci povezali. Palačinke će biti ljepše i svilenkastije zbog stajanja smjese, a također će se i lakše peći. Otopite maslac i rashladite ga malo. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i kakao. Cijela jaja miksajte ili ručno miješajte sa šećerom i soli. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte mješavinu brašna i kakaa, dobro promiješajte i zatim u par navrata dodajte mlijeko i vodu. Dobro promiješajte kako biste se riješili eventualnih grudvica. Ostavite smjesu u frižideru na minimalno sat vremena. Smjesu slobodno možete pripremiti i dan prije pečenja.

2. Odstranite peteljke s jagoda i operite ih. Narežite jagode na manje komade, stavite ih u posudu, posipajte s dvije kašike šećera, dobro pomiješajte i ostavite ih tako oko 30 minuta da puste sok. Nakon toga u jagode dodajte kiselo vrhnje, sjedinite sve i vratite u frižider.

3. Palačinke klasično ispecite na tavi. Kad se palačinke ohlade, u svaku stavite malo punjenja s jagodama, po želji ih složite u trokut ili klasično smotajte i poslužite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,