Petak, 17. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Napadi bijesa vašeg djeteta na javnom mjestu: Praktični savjeti kako da izbjegnete neprijatnu situaciju

Koliko god voljeli naše male anđele, moramo biti iskreni da oni umiju ponekad da se pretvore u prave đavolčiće i to, obično, baš kada ne treba. Kako da to spriječimo?

Neki roditelji jednostavno nemaju autoritet nad svojom djecom koja to i te kako znaju da iskoriste. Ono što je zajedničko svoj djeci koja imaju napade bijesa jeste uzrast, odnosno djeca su sklona javno da histerišu između druge i četvrte godine života. Na taj način oni samo ispoljavaju svoju volju i želje.

Ana Neto, doktorica pedijatrije i koordinatorica Dječijeg centra pri bolnici “Cuf Descobertas” iz Lisabona, otkriva kako da obuzdamo dijete koje se na javnom mjestu “bacaka”, plače i vrišti.

1. Razgovarajte sa djetetom

“Pokušajte da mu na lijep način kroz primjer objasnite zašto to ne smije to da radi. Ako je dijete već imalo napad besa na javnom mjestu, najbolje je da ga unaprijed pripremite i objasnite mu zašto to ne smije da radi, kao i da to nije lijepo”, kaže dr Ana Neto.

2. Pokažite mu ko je glavni

“Jasno i glasno definišite pravila, kao i šta će mu se desiti ako ih ne poštuje”, savjetuje pedijatrica.

 • 3. Ne popuštajte

  “Jako je bitno da ne popuštate djetetu, kao i da ne odstupate od utvrđenih pravila.”

  4. Ignorišite napad bijesa

  “Ukoliko dijete vidi da ste se potresli zbog toga što je ono počelo da se bacaka po podu, samo će još više početi to izvoditi. Jednostavno ga ignorišite i time mu nećete dati povoda da nastavi, jer dijete ovakvim ponašanjem želi da privuče vašu pažnju”, objašnjava dr Ana.

  5. Pohvalite dijete ako se lijepo ponašalo

  “Ukoliko pri izlasku niste imali problema sa djetetom, onda ga obavezno pohvalite za dobro vladanje”. (yumama.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,