Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Namirnice od kojih šećer u krvi skače naglo

Preuzmite sliku

Unošenje šećera i ugljenih hidrata u organizam je nešto na šta svi treba da obratimo pažnju, a naročito ljudi sa dijabetesom ili u opasnosti od ove bolesti. Ljekarski savjeti su ono na šta se treba fokusirati u tim slučajevima, ali malo upoznavanje sa nekim činjenicama nikome neće škoditi, naročito kada su u pitanju namirnice od kojih šećer u krvi zna da se poveća naglo.

Na nivoe šećera u krvi utiču nivo šećera u namirnici, ali i sadržaj vlakana, proteina i masti. Svi oni imaju ulogu u određivanju glikemijskog indeksa (GI) neke namirnice, gdje je referenca glukoza sa GI od 100. To naravno nije jedini faktor koji utiče na varenje hrane i njeno odražavanje na nivo šećera u krvi, ali je korisno znati koje namirnice imaju taj efekat i kako ga možemo ublažiti, prenosi City Magazine.

Bijela zrna

Bijela zrna nalaze se u bijelom hljebu, tjestenini i riži, a to su sve namirnice kod kojih je uklonjen veći dio sadržaja vlakana tokom proizvodnje. Vlakna utiču na zdravlje crijeva, drže nas sitim duže i pomažu u smanjivanju nivoa šećera u krvi. Nije smak svijeta ako se povremeno opredijelite za bijeli hljeb ili druge namirnice sa bijelim zrnom, ali onda bi bilo dobro da ih uparite sa nemasnim mesom ili namirnicama koje ne sadrže skrob. Zdravije alternative su svakako integralne i varijante sa celim zrnom, kao i namirnice poput kinoe i heljde.

Brza hrana

Svi znamo da brza hrana nije zdrava, ali nju najčešće povezujemo sa kalorijama i masti, dok je zapravo bogata i šećerima i rafinisanih ugljenih hidrata. To definitivno treba izbjegavati, ali ako baš želite da se počastite nekad, izaberite opciju bez pomfrita, gaziranog pića i dodataka poput sosa sa strane. Izaberite nešto što u sebi ima manje mesa i više hljeba i ne pretjerujte.

Voće

Da, voće jeste zdravo i ne treba ga izbacivati iz ishrane, ali treba biti oprezan kada i koliko ga jedemo. Sveže i smrznuto voće su najbolje opcije, dok treba biti veoma pažljiv kada je u pitanju ono iz konzerve, ili sušeno. Voće iz konzerve ima dosta dodatog šećera, dok suho voće ima veću količinu šećera u manjim zalogajima. Prosto se sjetite da uračunate pojedeno voće u dnevni unos ugljenih hidrata i da ga ne izdvajate kao posebnu kategoriju.

Povrće puno skroba

Krompir, grašak i kukuruz puni su skroba i, samim tim, šećera. Ne treba ih u potpunosti izbaciti iz ishrane jer sadrže i mnoge korisne materije, ali takođe ih treba računati u okviru dnevnog unosa ugljenih hidrata. Balansirajte njihov unos uz konzumaciju zdravih masti i proteina, a dopunite sve i povrćem koje ne sadrži skrob, poput brokula, karfiola, kupusa i zelene salate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,