Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Namirnice koje narušavaju izgled kože

Koža je najveći organ i prozor ka onome šta se dešava u našem organizmu. Problemi sa kožom i bubuljice mogu da otkriju da se nezdravo hranite.

Evo koje namirnice da izbegavate, ako želite da imate lijepu, zdravu i sjajnu kožu.

Kravlji sir i mlijeko

Po jednom sprovedenom istraživanju, kravlji sir i mlijeko su glavni krivci za pojavljivanje akni. Kravlje mlijeko, kao i sir koji se pravi od njega, sadrže hormon rasta, koji pojačava proizvodnju muških hormona u tijelu, kao i proizvodnju masti, što sve dovodi do pojavljivanja akni. Zato, ako ne želite da izgledate kao tinejdžerka u pubertetu, izbjegavajte kravlje mlijeko i sir.

Bijele smrti: šećer i brašno

Konzumiranje bijelog šećera je najgora stvar koju možete da uradite svojoj koži, jer šećer smanjuje proizvodnju kolagena i elastina u organizmu, a kolagen i elastin su zaduženi za održavanje mlade, zategnute i elastične kože, jer sprječavaju razvoj bora. Umjesto šećera koristite prirodne zaslađivače, kao što je ječmeni slad ili unosite puno tečnosti. Čežnja za slatkim može biti znak da ste dehidrirale. Čaša vode će podići šećer, a pri tom hidrirati kožu i cijelo tijelo.

Proizvodi od bijelog brašna, kao što su hljeb, testenina i peciva sadrže visok nivo ugljenih hidrata, koji se brzo pretvore u šećer u vašem organizmu i čine vašu kožom osjetljivom, kao što je gore opisano. Umjesto bijelog brašna i proizvoda od istog, držite se složenih žitarica, kao što je to integralna riža.

Alkoholna i gazirana pića

Alkohol izaziva dehidrataciju, ostavljajući kožu suhom i bez sjaja. Alkohol doprinosi pojavi crvenila i ekcema. Gazirana pića su prepuna šećera i drugih hemijskih jedinjenja, koja loše utiču na kožu. Soda uništava zdrave bakterije koje se nalaze u crijevima, a problemi sa kožom su takođe evidentan dokaz poremećene crijevne flore i disbalansa u dobrim bakterijama.

Pržena i masna hrana

Izbjegavajte začinjenu i masnu, prženu hranu jer je ona prepuna tzv. „loših“, zasićenih masti kao i transmasti, koje negativno utiču na kožu. Loše masti se nalaze u mesu, mesnim proizvodima i prerađevinama, kao i u jajima. Transmasti se nalaze u čipsu. Zato, u svoj jelovnik unesite što više svježeg voća i povrća, kao i zdravih masti, a to su nezasićene masne kiseline. Zdrave masti se nalaze u ribi, orašastim plodovima i hladno cijeđenim uljima, kao što su maslinovo, laneno, susamovo itd. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,