Utorak, 21. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Namirnice koje je poželjno i koje nikako nije preporučljivo jesti na prazan želudac

Jogurt, kafa, pecivo i sok cijeđene narandže – zvuči kao savršen doručak. No, rijetki znaju da baš te namirnice nisu nimalo dobre za konzumaciju na prazan želudac, prenosi živim.hr.

Donosimo popis namirnica koje loše padaju na prazan želudac, ali i popis onih koje slobodno možete jesti natašte.

Šta se ne preporučuje:

Proizvodi od prhkog i lisnatog tijesta

Ah te pekare. Ko im može odoljeti!? Treba ipak naglasiti da namirnice pune kvasca na prazan želudac mogu dovesti do nadutosti.

Slatkiši

Šećer povećava razinu inzulina, a to stvara veliki pritisak na gušteraču koja se tek ‘probudila’. Redovna konzumacija slatkiša na prazan želudac može, kažu stručnjaci, dovesti do dijabetesa.

Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi

Ako jedete jogurt na prazan želudac, hlorovodična kiselina koja se stvara u želucu ubija dobre bakterije mliječne kiseline. Zaključak je da od jogurta ujutro nećete imati puno koristi.

Kruške

Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.

Paradajz

Sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.

Svježi krastavci i drugo zeleno povrće

Sirovo povrće bogato je aminokiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

Banane

Jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi znatno će se povećati, što može biti štetno za srce.

Ljuti začini

Ljuta hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To pak može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.

Hladna gazirana pića

Ako ujutro pijete hladna gazirana pića, možete oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica je toga da se hrana probavlja puno sporije.

Agrumi

Agrumi su krcati voćnim kiselinama i, ako se jedu na prazan želudac, mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.

Šta se preporučuje:

Zobena kaša

Zobena kaša stvara zaštitni omotač oko ovojnice želuca, što sprječava da hlorovodična kiselina našteti zidovima želuca. Također sadrži topljiva vlakna koja snižavaju razine holesterola.

Heljda

Heljda nježno stimulira probavni sustav, a uz to je odličan izvor bjelančevina, željeza i vitamina.

Palenta

Pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore te nas dugo drži sitima.

Pšenične klice

Dvije kašike pšeničnih klica sadrže oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E te 10 posto preporučenog unosa folne kiseline. Također pomažu u pravilnom radu probavnog sistema.

Jaja

Naučno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.

Lubenica

Lubenica na prazan želudac opskrbit će vas dobrom količinom tekućine. Uz to, ovo voće je odlično za zdravlje očiju i srca, i to zahvaljujući velikim količinama likopena.

Borovnice

Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje te reguliše krvni pritisak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.

Integralni hljeb bez kvasca

Ugljikohidrati i druge korisne hranjive tvari koje se nalaze u kruhu neophodne su za naše tijelo, a najbolje ih je jesti rano ujutro.

Orašasti plodovi

Ne samo da poboljšavaju probavni sistem, već i normaliziraju pH želuca.

Med

Med pomaže u razbuđivanju tijela ujutro te nas opskrbljuje snagom i energijom. On također potiče aktivnost mozga te povećava razinu hormona sreće serotonina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,