Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon kuhanja ručka uz pomoć par savjeta uklonite neugodne mirise iz doma

Preuzmite sliku

Kad kuhinja ima miris po kuhanom bakalaru, mesu ili sarmi, danima nakon je potrebno taj miris ukloniti, a postoji nekoliko lakih načina za to

Prvo, probajte trik s kaffom. Zdjelica svježe mljevene kafe odstranit će sve neugodne mirise iz frižidera ili zamrzivača. Pa čak i kuhanje kafe može sakriti neugodne mirise.  Iskušajte i ugljen koji isto upija mirise. Neka bude prirodan bez aditiva, a možete ga staviti u hladnjak. Komad ugljena u prostoriji možete staviti u neku tkaninu ili čarapu.

 • Soda bikarbona kao osvježivač zraka

  Kutija sode bikarbone često se koristi za upijanje mirisa u frižideru, ali soda bikarbona je iznimno korisna i u kuhinji. Slično kao i mljevena kafa, soda bikarbona raspoređena po prostoru u zdjelicama upit će miris kuhanja, a ako mješavinu vode i sode bikarbone prokuhate dobit ćete osvježivač zraka. 

  Sodu bikarbonu također možete posipati na dno kante za smeće kako biste upili sve neugodne mirise ostataka hrane koje ćete u nju bacati. Isti učinak u kanti imaju i kore limuna, uz dodatak ugodnog citrusnog mirisa.

  Za još jedan način suzbijanja mirisa pomoći će vam alkoholni ocat. U jednoj posudi zagrijte do vrenja pola šoljice octa te jednu šoljicu vode, a para koja će izlaziti će upiti sve mirise. Najbolji učinak imate kad upalite napu da sve mirise izbacujete iz kućanstva. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,