Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon korone: U drogerijama neće više biti make-up testera

Testeri za šminku uvijek su predstavljali rizik za zdravlje, a sada s pandemijom korona virusa i era testiranja šminke definitivno je završila.

Predstavnici Sephore i Ulte rekli su da će njihovi testeri za šminku u njihovim trgovinama biti tamo samo za prikaz. Iz Bluemercuryja su rekli da će umjesto testera nuditi vakuumske zatvorene pakete uzoraka.

U 2017. godini jedna žena je tužila Sephoru tvrdeći da je dobila herpes zbog korištenja jednog njihovog testera za usne. Bio je to podsjetnik da testeri mogu širiti viruse i bakterije.

– Utvrđeno je da su četkice i testeri plodno tlo za mikroorganizme poput bakterija – rekao je dermatolog dr. Joshua Zeichner.

Jedno istraživanje iz 2019. je otkrilo je da najmanje 70% testiranih ruževa i sjajila za usne, tuševa i maskara za oči imalo rezultat velikog onečišćenja mikrobima. Istraživači na navedeno upozoravaju još od 1971. godine, kada je jedno istraživanje pokazalo da je 43% tuševa za oči i maskara kontaminirano.

 • Sephora i Ulta se nadaju da će kupci biti zadovoljni i sa samim izloženim uzorcima.

  – Ne spekuliramo o budućnosti testera trenutno, ali razmišljamo o novim inovacijama u našim trgovinama koje mogu, ali i ne moraju uključivati testere – rekao je glasnogovornik Ulte.

  Za sada Ulta testeri postoje kako bi kupcima pružili samo vizualne prikaze na primjer palete sjenila.

  Ovo bi u budućnosti moglo koštati drogerijske lance jer mnogi ljudi kupuju šminku tek nakon što isprobaju uzorak. Annie Jackson, direktorica Credo Beautya rekla je da su testeri sastavni dio nekoga ko kupuje proizvod. Jessica Richards, osnivačica firme Shen Beauty, dodala je da svi zaista trebaju testirati, osjetiti i isprobati proizvod.

 • Uprskos tome, čini se da se testeri šminke više neće vratiti.

  – Osobno smatram da je mala vjerovatnost da će se testeri uskoro vratiti u masovne prodavaonice poput Sephore ili Ulte – rekao je Zeichner. Slavne osobe i brojni modeli su njegovi klijenti, a on dodaje da im nikad ne bih preporučio da koriste testere šminke u trgovinama.

  Također, preporuke su da ne dijelite šminku, da kistove perete odmah nakon korištenja i da bacite proizvode kojima je istekao rok trajanja. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,