Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 40-te: Savjeti kako šminkom istaknuti prirodnu ljepotu

Preuzmite sliku

Četrdesete i nisu toliko strašne. Žene ih ponekad sa strahom, ali i  s nestrpljenjem očekuju. Kažu, tada su najljepše jer su najsvjesnije sebe. Da bi bile još ljepše, prvenstveno sebi, potrebno je znati par trikova prilikom šminkanja. Lice jeste i dalje mlado, ali je šminka drugačija  kao i način na koji se nanosi.

Koža je najbitnija

Prije nanošenja šminke na lice provjerite u kakvom stanju je vaša koža. Što je bolja, šminkanje će biti lakše, a količine šminke manje.

Kako dobiti punoću usana

S godinama usne postaju sve tanje, te se za njihovo podebljavanje preporučuje sjaj za usne. Prvo olovkom dodajte malo boje i tako popunite usne ili jednostavno nanesite ruž koji je za nijansu tamniji od prirodne boje vaših usana. Nakon toga na vrh dodate malo sjaja i rezultati će biti zadovoljavajući.

Ne koristite tamne ruževe

Tamni ruževi će vas učiniti starijom, zbog toga se ne preporučuju, sem ako imate tamnu kožu ili pune usne. Neka blaža boja, možda roze, je bolji izbor.

Istaknite oči

Često su oči najupečatljiviji dio vašeg lica. One mogu odvratiti pažnju od postojećih nepravilnosti, koje možda imate. Njihovu boju pojačajte sjenom koja će ih istaknuti. Za tamnije oči najbolje su smeđe ili zlatne sjene. Plave i zelene slažu se sa plavim i sivim sjenama.

Sakrijte podočnjake

Naravno prije nego što ste krenule sa sjenčenjem očiju, najbolje bi bilo da pokrijete podočnjake. Najbolji način da se veliki tamni krugovi učine nevidljivim je nanošenje bogate kreme koja će pomoći u prikrivanju.

 • Trepavice

  Nemaju sve žene duge i lijepo uvijene trepavice. Da biste ih istaknule uvijte ih. Najbolji rezultat ćete postići ukoliko zagrijete uvijač fenom na nekoliko sekundi i zatim krenete na uvijanje.

  Malo rumenila mnogo znači

  Žene uglavnom izbjegavaju nanošenje rumenila. Sve će mnogo ljepše izgledati ako ga malo promiješate, tako da će kada ga nanesete biti slabo primjetno, tek toliko da naznači ljepotu vaših obraza.

  Ničega previše, ničega premalo

  Tajna dobre šminke u četrdesetim godinama je da se i ne vidi da je nosite. Rumenilo treba da bude slabo primjetno, ruž za usne se ne smije upiti u vašu kožu, a trepavice ne smiju biti očigledno oslikane.

  Koju šminku treba koristiti:

  Puder

  Izbor pravog pudera je jako bitan. Trebalo bi da izbjegnete teške i guste pudere koji se skupljaju u porama i borama, već birajte fluidnije. Puder treba da bude prikladan za nešto više suhu kožu odnosno da ima sposobnost hidratacije. Na kožu ga nanesite ravnomjerno jer tako nećete naglasiti nepravilnosti. Previše nanijetog pudera učiniće vas starijom. Za blijedu kožu izaberite puder toplijeg tona ili pomiješajte svoju nijansu sa sljedećom tamnijom.

  Korektor

  Dobar korektor je ključan za prikrivanje tamnih krugova i mrlja. Koža oko očiju postaje izrazito suha kad pređemo 40-tu pa je najbolje da birate tečni korektor. Ne nanosite ga na bore već na područje ispod unutrašnjeg dijela oka, prema polovini podočnjaka. Na taj način skrećete pažnju sa bora.

 • Rumenilo

  Rumenilo daje blistav sjaj i zdravu boju licu. Boja breskve i nježno roza su odličan izbor za sve tonove kože, a možete nanijeti i tokom dana i uveče. Probajte da ne nanosite rumenilo nisko na obraze. Idealno je da ga stavite na vrh jagodica, a zatim razvučete po obrazu. Dodajte rumenila i na vrh nosa kako bi lice bilo lijepo definisano.

  Maskara, tuš i sjena za savršen izgled

  Za sve one žene koje izgledaju umorno doza korektora mora biti duplirana. Podton neka bude žut, a tonovi sjene topli i mat. Tom kombinacijom dobijate odmoran izgled. Dobar tuš za oči što bliže trepavicama pomaže stvaranju iluzije o debljoj i tamnijoj liniji trepavica. Maskara daje definiciju i dubinu vašim očima. Koliko god je moguće izbjegavajte sive i smeđe tonove, od njih ćete izgledati umornije. (ljepotaizdravlje.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje