Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 16 godina štrajka glađu “žena od čelika” uzima svoj prvi obrok

Preuzmite sliku

Nakon skoro 16 godina štrajka glađu, indijska “žena od čelika” Irom Chanu Sharmila danas je trebalo da pojede svoj prvi obrok.

Sharmila (44) je postala simbol otpora protiv državnog nasilja u konfliktnom regionu Manipur, a prvi obrok poslije 16 godina poješće nakon što se bude pojavila na sudu, koji ju je optužio za pokušaj samoubistva, koje je u Indiji nezakonito.

Irom je svih prethodnih godina hranu uzimala putem tube na Medicinskom institutu “Javaharlal Nehru”, gdje je u nekoj vrsti pritvora, s obzirom da ispred njene sobe u svakom momentu stoje naoružani policajci.

 • irom-chanu-sharmila-strajk-gladju2
 • Na posljednjem sudskom saslušanju Irom je najavila prestanak štrajka glađu i ulazak u politiku, što je odmah dovelo do poređenja sa veličinama poput Nelsona Mandele i Aung San Su Kji.

  – Moja borba protiv Akta o specijalnim ovlaštenjima ne može ostvariti cilj na ovaj način. Vrijeme je za drugačije metode – rekla je “žena od čelika”.

  Kraj njenog štrajka simbolično se podudara sa 70. godišnjicom pokreta “Quit India”, koji slavi borbu za nezavisnost Indije od Britanskog carstva.

  Sharmila je štrajk počela u novembru 2000. godine nakon masakra u malom selu na obodima Imfale, u kojem su paravojne snage “Asamove puške”, koje su navodno pod kontrolom vlade Indije navodno ubile 10 civila.

 • irom-chanu-sharmila-strajk-gladju3
 • Tada se zarekla da će štrajkovati glađu sve dok vlada ne ukine Akt o specijalnim ovlaštenjima, koji vojsci garantuje neograničenu moć da koristi silu u “turbulentnim područjima” kako bi otklonila opasnost i ugušila pobune, piše britanski “Guardian”.

  Isti list navodi da je na odluku o prestanku štrajka Irom donijela na nagovor svog momka Desmonda Kutinja, koji ju je navodno i zaprosio. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje