Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najvrijednija stvar koja parove drži zauvijek zajedno

Ova se teorija pokazala tačnom u ogromnih 94% slučajeva…

John Gottman je još davne 1986. rekao kako mu je potrebno svega 5 minuta nasamo s nekim parom ne bi li predvidio hoće li ostati zajedno zauvijek ili će veza biti kraćeg vijeka. Svoju izjavu je i dokazao testom u kojem je proučavao parove i dao svoja predviđanja, a 6 godina nakon prvobitnih proučavanja pokazalo se kako je njegova prognoza bila tačna u ogromnih 94% slučajeva.

Ono što je ovaj iskusni psiholog tražio u svakoj vezi, a što smatra ključnim za dugu i uspješnu vezu je ljubaznost. On smatra kako je potrebno da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni, svakog dana. Gottman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gottman i predvidio.

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, no pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gottman mjerio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili s nazubljenim tigrom, a ne nekim ko bi trebao biti njihov životni partner. Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emocionalno i psihološki znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,