Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Najviši” hotel u Evropi nudi smještaj na 3212 metara nadmorske visine

Preuzmite sliku

Ne brinite se, ne morate se penjati na vrtoglavu visinu da biste proveli noć u ovom hotelu. Do njega vodi žičara…

Izgrađen na 3212 metara visine, Glacier Hotel Grawand najviši je hotel u Evropi. Smješten je na ledenjaku Schanlstal u Južnom Tirolu na sjeveru Italije, a pruža spektakularan pogled na Ötztalske Alpe.

Ne brinite se, ne morate se penjati na vrtoglavu visinu da biste proveli noć u Grawandu. Do sela Maso Corto u podnožju hotela vozi žičara, prenosi punkufer.hr.

  • Ipak, pripremite se na moguće posljedice visinske bolesti. Naime, kako se povećava visina, tako se smanjuje atmosferski pritisak i količina dostupnog kisika. Upravo zato možete osjetiti simptome poput glavobolje, umora, blage vrtoglavice i otežanog disanja. To je posve normalno.

    Ako tijelu ponudite prijeko potreban odmor, simptomi bi trebali nestati nakon nekoliko sati ili dana. Na visokoj nadmorskoj visini stvara se više crvenih krvnih zrnaca, više kisika prođe kroz tijelo, što rezultira povećanjem performansi i smanjivanjem vremena oporavaka nakon vježbanja. Ne čudi stoga što ovaj hotel posjećuju vrhunski sportaši tokom priprema za velika takmičenja.

    Hotel je otvoren od kraja septembra do početka maja svake godine. U njemu se možete poslužiti i saunom te turskom kupelji. Tu je i restoran koji služi lokalnu hranu, ali i bar na vrhu planine s raznovrsnom ponudom toplih i hladnih pića.

    Poviše hotela, na 3251 metar nedavno je otvoren vidikovac Ötzi Peak, koji nudi uistinu veličanstven pogled na okolicu. Kako se on gradio, a kako danas izgleda, pogledajte u YouTube videu Schnalstaler Gletscherbahnen. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje